300 лв. глоба за хвърлен тостер в кофата за смет

Старите детски играчки на батерии ще се оставят в магазина или на определени от общината места

300 лв. глоба за хвърлен тостер в кофата за смет | StandartNews.com

Безплатно ще даваме старите си хладилници и печки за скрап. Гражданите и търговците на домакински електроуреди ще трябва за своя сметка да организират транспорта на старите перални и фризери до местата, обозначени с табели "Събирателен пункт за излязло от употреба електрическо и електронно оборудване". Това предвижда наредба за излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване, пусната за обществено обсъждане.

Старите домакински уреди ще може да се изхвърлят в специални контейнери, които ще се слагат на места, определени от кмета, както и край магазините за продажба на хладилници и телевизори. Гражданите ще могат да върнат безплатно в магазина голям домакински уред само ако си купят нов, който изпълнява същите функции, предвижда наредбата. Така ако си купуване нова печка, няма да можете да върнете пералня.

Без изискване да си купите нов уред, в магазините с площ над 400 кв. м ще може да се предават само електроуреди с големина под 25 см. Като тези правила за изхвърляне на боклука важат както за големите домакински уреди и мобилни телефони, така и за ютии, тостери, джобни елки, мишки на компютър, ръчни часовници, електрически четки за зъбите и самобръсначки. Наредбата важи и за електрически мелнички за кафе и ножове, както и за електрически детски играчки с батерии. Така се оказва, че ако хвърлите електрическата си четка за зъби или електронния часовник в кофата за боклук пред блока, може да отнесете глоба от 300 до 1000 лв.

Уредите за бита, които имат вградени батерии и акумулатори, ще трябва да се продават със специални инструкции за употреба, предвижда още наредбата. В тях на български език трябва да е описано как потребителите да свалят батериите, преди да предадат старите уреди за скрап. Батериите ще се предават на специално обозначени места в магазините за продажба на електроуреди, както и на места, посочени от общината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай