21:50 ч.

10.01.14

1 мин.

16003

5

0

1000 лв. глоба за стек цигари

от Юлияна Узаничева |

1000 лв. глоба за стек цигари

По-малки санкции, ако пренасяме нелегално стоки с акциз до 25 лв.

Снимка: Илияна Кирилова

София. Глоба от 1000 лв. може да отнесе всеки, който реши да внесе с колата си стек цигари през границата със Сърбия или Македония. Това предвиждат промените на Закона за митниците, които са внесени за обсъждане в Народното събрание от Министерски съвет. Според новите текстове, когато хванат нарушители, пренасящи акцизни стоки, те подлежат на глоба в размер двойно по-голям от дължимия акциз. Санкцията обаче не може да е по-малка от 1000 лв., пише в проекта. От страни извън Европейския съюз у нас може да се внасят не повече от две кутии цигари, ако се пътува по земя, а със самолет може да се пренесе легално до един стек.


Когато се пътува в рамките на ЕС максимално разрешеното количество цигари на един пътник е 8 стека. С промените се въвежда и понятието "маловажни случаи". За такива се смятат нарушенията, при които двойният размер на акциза на неправомерно внесените стоки не надвишава 50 лв. В този случай ще се налагат глоби с фиш в размер от 10 до 50 лв. Но акцизът върху стек цигари е около 30 лв. Така нелегалният пренос на цигари няма да мине за маловажен случай, дори да става дума само за един стек над разрешените количества. Когато нелегални стоки, за които не се дължи акциз, се превозват или пренасят в тайници, или предмет на нарушение са забранени за внос или износ стоки, глобата ще бъде от 200 до 250 на сто върху митническата стойност на стоките.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 01:09 · 05.06.2015
Винаги ще се намери начин да се пушат евтини цигари.
Потребител · 06:37 · 11.01.2014
За един стек тутун 1000лв. ами за камион,ще има ли закон?Ами ако си занеса един вагон суров тутун за обработка на ишлеме и си внеса папиросите около 4 вагона и после ги раздам на роднини.Какво ке оравиме после?
Потребител · 23:57 · 10.01.2014
Да ви секне яденето,и у криво гърло да ви влезе.
Потребител · 22:56 · 10.01.2014
Просто си оформят пазарчето, комунистите винаги са били боклуци, онзи бизенс с Lafkata дооформят си го да спре и дребната контрабанда. Да го духат нашите вече си ги вкарват в Гръцко с кеф и си минават спокойно граница, ама гърците за разлика от нашите не са душмани за народа си. Червени турски боклуци.
Потребител · 22:25 · 10.01.2014
Поредната тъпоълщина.Чии интереси обслужвате , бре маймуни? На тия дето имат пари да пътуват със хвъркало - на тях по 1 стек без проблеми , а тия дето и пеша да минат - ДВЕ КУТИИ.!!??!!Да пукнете дано тогава!!Нема да имате нито моя нито на моите приятели вече гласове..Ще се вихри контрабанда, че свят ще се вие!!!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент