Янев похвали българските военни в Афганистан

Янев похвали българските военни в Афганистан | StandartNews.com

Всички вие, воините от 32-ия български военен контингент, проявихте отговорност, мъжество и професионализъм, с които защитихте авторитета на Българската армия, и бяхте едни добри посланици на Република България в чужбина. Това каза служебният министър на отбраната Стефан Янев днес в обръщението си към военнослужещите от 32-ия контингент, участвали в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа".

Ритуалът по тържественото посрещане на българския военен контингент се проведе в град Стара Загора. „В продължение на 180 дни вие изпълнихте задачи по патрулиране, охрана, оказване съдействие, обучение и тренировка на подразделения от афганистанската армия; задачи, свързани с осъществяване на мисията на НАТО в Кабул, подпомагане на щаба със специалните умения, които притежавате в съответните професионални направления", заяви министър Стефан Янев. Министър Стефан Янев отбеляза, че с професионалната си работа българските военнослужещи са спечелили високото признание на съюзниците, за което свидетелстват наградите, получени от българския контингент.

„България и българското общество са спокойни и благодарни, когато знаят, че имат подготвени воини, с висока професионална квалификация и мотивация да защитават суверенитета и териториалната цялост на Родината, когато е нужно. Тази сплав между знания опит и мотивация на българския воин е силна основа на държавността и е гаранция за националната ни сигурност", обърна се към военнослужещите и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев.

По време на тържествения ритуал служебният министър на отбраната Стефан Янев награди националния командир на контингента полковник Андрей Мецов с награден знак „За отлична служба" втора степен за офицери, старши сержант Недю Недев с награден знак „За военна доблест" трета степен и командира на взвода капитан Иван Пипов с предметна награда. Награди връчиха и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров и изпълняващият длъжността командир на Сухопътните войски бригаден генерал Михаил Попов. Военнослужещите бяха отличени за достойното и професионално изпълнение на воинския си дълг.

В състава на 32-ия военен контингент, участвал в мисията на НАТО в Афганистан, са включени до 110 военнослужещи. Национален командир на контингента е полковник Андрей Мецов от Дирекция „Стратегическо планиране" на Министерството на отбраната, помощник национален командир е подполковник Георги Манев от военно формирование 46 430 – София, а командир на механизирания взвод е капитан Иван Пипов от военно формирование 48 430 – Стара Загора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай