ВМРО се противопостави на узаконяването на третия пол

ВМРО се противопостави на узаконяването на третия пол | StandartNews.com

Депутатите от ВМРО, а най-вероятно и цялата група на ОП, ще гласуват против Истанбулската конвенция, която въвежда пола като социално понятие и отварят вратата към узаконяване на третия пол. Това съобщи зам.-председателят на ПГ на ОП Искрен Веселинов за Канал 3. Той направи уговорката, че още не е имало коалиционна среща по въпроса.

Веселинов е убеден, че и колегите му от останалите две партии на коалицията Обединени патриоти няма да подкрепят въпросната конвенция. "Патриотите сме твърдо "против" и се надяваме не само на нашите гласове, но и на колегите от ГЕРБ, БСП, няма значение - на всички, които уважават нормалността и нормалните хора в страната. Има абсолютни ценности и абсолютни истини, и ние сме готови да ги отстояваме", заяви Искрен Веселинов.

Той отхвърли оправданията на Екатерина Захариева, че конвенцията има за цел само да защити жените от насилие и не въвежда трети пол. Не става дума само за насилие срещу жени, каза Искрен Веселинов.

И цитира дефиницията на понятието "пол" в чл. 3 от Истанбулската конвенция, в която е записано, че полът е "социално изградени роли, поведение, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за мъжете и жените".

Депутатът се съгласи със Захариева, че конвенцията не признава официално третия пол, но затова пък отваря широко вратата към това с подобна дефиниция. "Имаме множество текстове в тази конвенция, които заявяват, че ще се борят с предразсъдъците за стереотипните роли на мъжете и жените", коментира още депутатът от ВМРО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай