ВМРО обвини гръцкия Св. Синод в разпалване на църковни войни

ВМРО обвини гръцкия Св. Синод в разпалване на църковни войни | StandartNews.com

Св. Синод на Гърция прави опити да възроди нови църковни войни, заявяват от ВМРО-Българско национално движение.

От партията посочват, че не приемат позицията на Св. Синод на Гърция, че Българската православна църква "се намесва в юрисдикцията на Сръбската православна църква" с решението на Светия синод на БПЦ да приеме молбата на "схизматичната Македонска православна църква" да поеме ролята на църква-майка.

"За нас тази позиция е ултимативна, невярна и опасна за отношенията в православния свят. Твърденията, че Македонската църква исторически е под шапката на Сръбската, насаждат нови църковни интриги, които могат да върнат църковните отношения столетия назад", заявяват от ВМРО.

В съобщението се отбелязва, че Охридската архиепископия според своята история е недвусмислено и доказано българска. "Опитът на гръцкия клир да я причисли към сръбската духовна територия възражда старото гръцко-сръбско съглашателство против интересите на народа в Македония. Народ, който само допреди половин век се определяше като български, а днес постепенно отново получава свободата на самоопределение", посочват от ВМРО.
"Българската православна църква черпи своите права да бъде църква-майка на македонската от историческия факт, че македонските епархии са епархии на Българската екзархия. Те са присъединени чрез референдум. През мракобесния период на Коминтернов диктат са откъснати напълно неправомерно с чисто политически действия. Сега, в разгара на нова ера по отношение на политиката спрямо Македония и Западните Балкани като цяло, историческата справедливост трябва да бъде възстановена", смятат от партията.

От ВМРО-БНД, съзнавайки автономността на църквата и отделяйки изцяло църковния от политическия живот, смятат, че единствено историческите факти към настоящия момент трябва да са водещи и да бъдат взети под внимание при бъдещите разговори за статута на Македонската православна църква.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай