Владислав Горанов подава документите за Европейския банков съюз

Владислав Горанов подава документите за Европейския банков съюз | StandartNews.com

На редовното си заседание правителството ще вземе решение за подаването на документи за влизане в Европейския банков съюз. Еврогрупата подкрепи България в желанието ѝ да се присъедини към чакалнята на Еврозоната и Банковия съюз миналата седмица.

Европейската централна банка обяви, че очаква България да подаде искане за задълбочено сътрудничество с институцията. В края на април по време на българското европредседателство на среща в София се разбра, че ЕС поставя условие България да кандидатства едновременно за чакалнята на Еврозоната и за Банковия съюз, което първоначално не бе прието от българското правителство. Страните от Еврозоната обвързват такова членство с очаквани реформи и стабилизиране на икономиката на страната.

Механизмът за тясно сътрудничество с Европейската централна банка реално предоставя надзорни функции на финансовата институция върху българската банкова система. Кандидатстването за влизане в него трябва да се подаде минимум пет месеца преди страната да влезе в единния надзорен механизъм. През този период тя трябва да направи редица законодателни промени, с които да узакони надзорните права на Франкфурт.

С решението на правителството в сряда финансовият министър Владислав Горанов ще получи мандат да подаде документите на България в Европейската централна банка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай