"Витоша ски": Подменяме всички съоръжения, ако държавата премахне забраната

"Витоша ски": Подменяме всички съоръжения, ако държавата премахне забраната | StandartNews.com

Във връзка с изказани твърдения, че „Витоша ски" АД не желае да модернизира собствените си съоръжения на територията на Природен парк „Витоша", искаме още един път да заявим нашата категорична позиция. Единствената цел да придобием лифтовете и влековете в Природен парк „Витоша" е тяхната подмяна и модернизация. Считаме, че това е и желанието на хората - да ползват модерни и удобни съоръжения на световно ниво.

Тезата, че следва и можем да поддържаме безкрайно дълго морално и физически остарели съоръжения за нас е несъстоятелна. Както вече е публично известно, някои от производителите на старите (но притежаващи технически експертизи за безопасност) 40-60 годишни съоръжения вече не съществуват, фабрично-произведени резервни части не се предлагат, някои съоръжения не са свързани в общата транспортна мрежа и де факто водят към нищото.

Освен чисто техническите и логистични проблеми, институциите вече неведнъж констатираха и посочената от нас нормативна невъзможност за подмяна на старите съоръжения с нови. Последно тя се установи и от самата държава при опит да подмени собствения си влек „Заека".

Приетият закон за горите изисква стъпките на лифтовете и влековете да бъдат изключени от горския фонд, а действащият план за управление в режим 144 го забранява. Тази колизия може да бъде отстранена или с приемането на нов план за управление, защото действието на стария изтече през 2014 год., или с приемане на промени в стария и все още действащ план. Беше създадена работна група, която вече обсъди и създаде през тази година нужните промени в действащия план за управление, като към днешна дата остава единствено те да бъдат внесени в МОСВ. Това може да бъде извършено от всяка институция, включително и от Столична община като най-заинтересованата публична страна по казуса.

Призоваваме отговорните институции, които милеят за развитието на планинския туризъм, да го направят час по-скоро. Това, което ние гарантираме е, че ще пристъпим незабавно към подмяната на съоръженията в същите им трасета след като отпадне забраната. Готовността ни се доказва и от скорошната ни мащабна инвестиция в цялостната реновация на паркинга на начална станция на Симеоновски лифт. Имаме проектната готовност за модернизация и на цялата ски зона.

Загрижеността за състоянието на Витоша трябва да се проявява чрез реални действия, защото след 8 години безизходица на приказки вече никой не вярва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай