Урок по родолюбие за млади руски художници

Проектът на "Стандарт" и РИА Новости е посветен на 140-годишнината от освободителната Руско-турска война

Урок по родолюбие за млади руски художници | StandartNews.com

Урок по родолюбие за млади руски художници се проведе в София вчера. Ученици от две художествени школа в Москва пристигнаха у нас, за да рисуват паметници, свързани с Руско-турската освободителна война и да научат повече за героичните битки за свободата на България. Посещението е част от голям международен проект за детски рисунки на български и руски ученици, посветен на 140-та годишнина от войната и освобождението на България. По повод годишнината в проекта се включват ученици и студенти и от други съседни страни. Урокът по родолюбие бе организиран от в. Стандарт" и РИА Новости в Националния исторически музей.

16 ученици от Русия и техни учители изслушаха беседата на директора на музея проф. Божидар Димитров за освободителната за България Руско-турска война, както и за боевете на Шипка. "На този връх се роди българо-руската бойна дружба", каза проф. Димитров. Той разказа и за съхраняваните в музея ценни реликви от Руско-турската война, сред които ордени на Цар Освободител Александър Втори, с които той е отличил храбрите български опълченци. Професорът показа и литографии на руски художници, придружавали войските на Русия по време на битките им с армиите на Османската империя. В музея се пазят и оръжия от войната. Учениците разгледаха някои от най-интересните експозици. Те проявиха специален интерес и към живописната колекция от красиви български народни носии.

Дъждът не можа да спре руските тийнейджъри, които разгледаха и центъра на София. На крак те направиха интересни скици
на характерни сгради, с помощта на които по-късно ще сътворят картините си за участвие в конкурса за рисунки на тема 140 години от Руско-турската война. Част от творбите ще бъдат показани у нас през следващата година.
Учениците посетиха и Музея на София, където се запознаха със збележителната история на древния град отпреди хилядолетия до наши дни. През следващите дни младите художници ще посетят Велико Търново, Плевен, Казанлък и Пловдив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай