Три атракции в Римските терми

Три атракции в Римските терми | StandartNews.com

Описание: Най-голямата римска баня на Балканите и четвъртите по големина бани в европейските провинции на Римската империя. Според проучванията височината на сводестите конструкции е била над 20 м, а общата площ на съоръжението около 7000 m². Изградени са към края на II в. и са функционирали до края на III в. Уникална е отоплителната система на баните. Тя е свързана с двойния под и специалните кухини, отвеждащи топлия въздух до върха на зданието, построено в близост до топли минерални извори, които се използват и до днес във Варна. Посетителите са влизали в просторни зали, създаващи естествена бариера пред студения въздух.
Туристически потенциал: През последните години Термите се превърнаха в емблема и един от водещите туристически обекти на Варна. През 2016 г., след 26-годишно прекъсване е възстановена и традицията за провеждане на летни камерни спектакли на сцената на Римски терми. Поставени са над 30 театрални постановки и опери с изключителен отзвук, посещаемост и финансови резултати. Има три предложения за туристически атракции в обект „Римски терми":
1. 3D мапинг – спектакъл - технологията дава възможност за атрактивно и интерактивно представяне на културно-историческото наследство на Варна директно върху стените (повърхностите) на обекта. Използват се специализирани прожекторни системи, управлявани от компютърни системи и софтуер. В България такива спектакли вече се правят на много места с изключение на Варна.

2. Създаване на визуална реконструкция на архитектурата на Римски терми – използва се прозрачна вертикална повърхност с нанесена на нея визуализация в перспектива. Примери за това има в Италия и Австрия.

3.Макет на термите. - Умаленият модел ще предостави и по-атрактивно визуализиране на термите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай