Световни художници рисуват кирилицата

"Стандарт" представи Чудесата на България в Берлин

Световни художници рисуват кирилицата | StandartNews.com

30 художници от цял свят нарисуваха българските букви. Изложба, посветена на кирилицата, бе открита в градската библиотека в Берлин. Събитието е част от програмата, която културният ни институт в немската столица организира по повод БГ председателството на ЕС. Сред художниците, представени на изложбата са българите Божидар Икономов, Божидар Йонов и Петър Чучулигов, Пол Дейвис (САЩ), Шигео Фукуда (Япония), Джани Бортолити (Италия), Алън Кичинг (Великобритания), Розмари Тиси (Швейцария), Холгер Матис (Германия) и др.

По същото време е Чудесата на България оживяха в Берлин. На срещата на върха за европейското културно наследство, организирана от ЕК и фондацията на маестро Пласидо Доминго "Европа Ностра", главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова представи едноименната кампания на вестника и най-древните чудеса на страната ни - варненското злато, първата фабрика за сол, най-старият манастир в Европа и др.

Довечера Европейската комисия и "Европа Ностра" отличават "Стандарт" с голямата награда за културно-историческо наследство в категория "Популяризация". За нас българите е огромна чест, че страната ни за първи път попада в културните Оскари на Европа и то с кампания, направена от медия, каза по време на презентирането на инициативата в Берлин Бозукова. Това се случва в много важен за страната ни момент - в края на българското председателство на Съвета на ЕС и в навечерието на 2019 г., когато един от най-древните европейски градове Пловдив, ще бъде европейска столица на културата, допълни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай