Спецсъдът връща на прокуратурата делото за продажбата на държавния дял в EVN

Спецсъдът връща на прокуратурата делото за продажбата на държавния дял в EVN | StandartNews.com

Специализираният наказателен съд прекрати делото за продажбата през 2011-та година на държавния пакет акции в електроразпределителното дружество EVN. Според магистратите, обвинителният акт е внесен в съда от некомпетентен орган, съобщи БНР.

По-рано днес адвокатите на обвиняемите по делото за продажбата на държавния дял в електроразпределителното дружество EVN поискаха от Специализирания наказателен съд да го върне на прокуратурата. Подсъдими в процеса са бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, бизнесменът Иво Прокопиев и още трима души - шефове при посредника в сделката за акциите "Бул брокерс".

Основният аргумент на адвокатите е неяснота по обвиненията и липса на връзка между шестимата подсъдими. По линия на присъствието в процеса на представителите на инвестиционния посредник "Бул брокърс", консултирали продажбата на държавните 33% от EVN, защитниците им обясниха, че техните обвинения не са от компетентността на специализирания съд и затова мястото на Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев не е в този процес. Присъствието им пък правело делото по-тромаво, с което щяло да се наруши правото на процес в разумен срок на Дянков, Трайков и Прокопиев, твърдят техните адвокати.

Прокуратурата отхвърли всички възражения, определяйки ги като защитна теза.

Разпоредителното заседание беше отложено за днес, след като на 15-и януари бяха констатирани процесуални пропуски и липсващи адвокати. Този тип заседания беше въведен с промени в НПК - контра мярка за протакане на делата.

Щетата по случая, която прокуратурата е изчислила, е в размер на 20 милиона лева. През януари прокурорите по делото Дойчо Тарев и Емил Петров бяха лаконично уверени в доказателствата: "След като е внесено в съда, смятаме, че ще издържи".

Делото претърпя поредица от обрати, докато стигне до Специализирания наказателен съд, единствено компетентен по така наречените "корупционни дела".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай