11:05 ч.

13.08.18

1 мин.

0

0

0

СЛЕД ЗВЕЗДОПАДА: Къде може да го наблюдаваме и докога?

от редактор |

СЛЕД ЗВЕЗДОПАДА: Къде може да го наблюдаваме и докога?

Метеоричният поток „Персеиди" могат да се наблюдават в следващите две седмици, като пикът на звездопада беше в нощта на 13 август. Хората може да метеоритния дъжд на Витоша или на 20-30 км от София, където няма наблизо голям град, например.


„Хората винаги бъркат метеорен и метеоритен поток. Метеор е това, което изгаря в атмосферата, а метеорит е тази част, която пада на Земята. Това са различни термини", обясни в "Здравей, България" Ганчо Ганчев от катедра „Астрономия към СУ „Св. Климет Охридски".


На въпроса дали има вероятност частица от този касмически прах да падне на Земята, той каза, че винаги има такава възможност, но на година падат хиляди малки камъчета в атмосферата.


След този поток очакваме голям поток „Леониди" в края на ноември и „Геминиди" в средата на месец декември.


В края на септември ще се проведе и събитието "Нощ на учените" в София, на което хората могат да присъстват. Ще има отворени лекции, на които посетителите ще наблюдават звездите с най-стария телескоп в България.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент