Швейцария оценява високо Българското председателство на Съвета на ЕС

Швейцария оценява високо Българското председателство на Съвета на ЕС | StandartNews.com

„В Швейцария има много висока оценка за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, особено по въпроса за Западните Балкани". Това заяви ръководителят на Федералния департамент на външните отношения на Конфедерация Швейцария д-р Игнасио Касис след срещата си с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в София. Швейцарският първи дипломат подчерта, че страната му също обръща сериозно внимание на региона на Западните Балкани през последните години и тази политика ще продължи.

Екатерина Захариева благодари на своя колега за високата оценка за Българското председателство. „И България, и Швейцария имат програми за развитие в региона на Западните Балкани. Ние познаваме Балканите добре, можем да се допълваме взаимно, за да насочим тези средства разумно и да постигнем най-добрите резултати", подчерта българският външен министър на пресконференция след срещата. От своя страна д-р Игнасио Касис отбеляза, че колкото по-активно е сътрудничеството между България и Швейцария в Западните Балкани, толкова по-сигурен ще бъде регионът в бъдеще.

На срещата си днес двамата министри обсъдиха и въпроса за швейцарската кохезионна помощ към страната ни. „България изказа позитивна оценка за българо-швейцарската програма в рамките на кохезионната финансова помощ от Швейцария. Една от най-известните програми е тази за професионалното обучение, в която 1200 ученици и над 30 частни компании ще имат възможност да почерпят опит и да създадат добро съвременно професионално образование", каза Екатерина Захариева.

„Радвам се, че за следващия период има два приоритета-професионално образование и миграция", допълни още тя. Захариева подчерта, че България ще положи всички усилия преговорите за Институционалното споразумение между ЕС и Швейцария да приключат възможно най-скоро и по най-добрия начин за двете страни.

Швейцария има много предимства в областта на професионалното образование, които могат да бъдат предадени на нашите партньори в България, отбеляза от своя страна министър Касис.

Двамата първи дипломати споделиха и удовлетворението си от отличните и ползотворни двустранни отношения, като изразиха готовност да работят за тяхното активизиране и надграждане. „Търговските ни отношения са много добри, стокообменът расте, но потенциалът е много по-голям. Трябва да срещнем бизнеса от двете страни", заяви вицепремиерът Захариева.

Швейцарският й колега посочи, че страната му е осмият най-голям инвеститор у нас. „Ще положим усилия за активизиране на отношенията ни в тази сфера. Целта ни е да влезем в първата петица", допълни още д-р Касис.

Захариева благодари на своя колега и за подкрепата на страната му за членството на България в Шенген и в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Тя изтъкна и доброто сътрудничество между двете страни в международните организации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай