Резките промени може да ни разболеят

Хората със сърдечно-съдови проблеми трябва да внимават най-много

Резките промени може да ни разболеят | StandartNews.com

Рязката промяна на времето създава дискомфорт на голяма част от хората. Те се определят като "метеорологично чувствителни" и при тях рискът от усложнения е засилен, обясняват лекарите. Организмът реагира на измененията на околната среда с промяна в тонуса на кръвоносните съдове, скоростта на кръвотока, честотата на сърдечните съкращения и дълбочината на дишането. По-малко забележими, но също толкова важни за здравословното състояние са промените на хормоналния статус и ферментния състав на течностите в организма.

Здравият човек е способен достатъчно бързо да се адаптира към промените. Метеорологично чувствителните хора реагират на промяната на времето със слабост, главоболие, болезнени усещания в ставите и мускулите. Смята се, че засилената чувствителност към времето се предава по наследство, но по принцип тя е по-присъща на жените и хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания.

Например при смяна на атмосферните циклони се получава повишаване на атмосферното налягане. Човешкият организъм реагира с повишаване на артериалното налягане, което от своя страна може да доведе до поява на признаци на хипертония.
В подобни моменти специалистите препоръчват да се намали темпа на работна дейност, да се приемат повече течности – най-добре билков чай и други, които съдържат успокояващи компоненти.

При спадане на атмосферното налягане се наблюдава влошаване на времето и поява на ниска облачност. В такива ситуации особено се влошава състоянието на хипотониците (хората с ниско кръвно налягане).
Дъждовните есенни дни и студената зима са причина за изостряне на заболяванията на нервната система и появата на депресия. Между сезоните, при резките промени в атмосферното налягане се повишава опасността от инсулти и инфаркти, а вятърът е причина за изостряне на заболяванията на ставите и мускулите.

Появата на т.нар. магнитни бури може да бъде причина за влошаване на състоянието на хората, чувствителни към времето. През този период лекарите препоръчват да се приемат витамини от група В и С, които укрепват съдовете и влияят благотворно на нервната система.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай