Радев и Ердоган обсъдиха двустранни въпроси на Срещата на НАТО

Радев и Ердоган обсъдиха двустранни въпроси на Срещата на НАТО | StandartNews.com

Най-важното за нас е да проумеем, че повишаването на отбранителните способности на всяка държава не трябва да става и да се възприема като принуда отвън, а трябва да бъде осъзната необходимост. Това заяви президентът Румен Радев след края на двудневната среща на държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО в Брюксел, предаде БТА.

Тонът се успокои, срещата на върха приключи с ясна воля, потвърждаваща единството на съюза и повишаване на отбранителните способности на всяка една държава, поясни той. Всички дебати за четири процента (за отбрана от БВП - бел. кор.), които вчера хвърли президентът на САЩ Доналд Тръмп, останаха за по-нататък. Споровете са в момента за това кога да се достигнат два процента от БВП за отбрана. Президентът Тръмп настоя това да стане на 1 януари догодина. Всички лидери от държавите от ЕС обяснихме, че все пак се касае за парламентарни републики - има механизми, по които се определя бюджетът. Имаме закони, така че всяко превъоръжаване изисква сложни и отговорни процедури, които отнемат време. Да не говорим за всички елементи, които формират отбранителните способности като подготовка - тя също изисква ресурси и време, допълни държавният глава.

Най-важното е, че има консенсус, че трябва да работим за повече способности. На последния Консултативен съвет по национална сигурност точно този въпрос поставих - че националният план за постигане на два процента от БВП за отбрана трябва да бъде преразгледан до септември. Убеден съм, че всички тези планове ще бъдат ускорени и това трябва да го погледнем по много внимателен начин, отбеляза президентът Радев.

В разговор с Реджеп Ердоган президентът коментира и отношенията на България с Турция.

„Неведнъж съм обръщал внимание върху недопустимата намеса на Турция в българските избори и нашите религиозни дела, но убеден съм, че ненамесата във вътрешните работи е основата на това, така необходимо на всички ни, добросъседство. Тук съм, защото уважавам избора на турския народ и очаквам същото от страна на нашите съседи", посочи Радев. "Моят стремеж е да градя отношения на взаимно доверие и уважение с всички президенти на всички наши съседни страни. Нека не забравяме, че в днешните реалности и особено в нашия регион, добросъседството играе ключова роля за опазването на мира и стабилността", каза българският държавен глава.

По негови думи Турция е най-големият търговски партньор на страната ни извън Европейския съюз. "След катастрофалния провал на енергийната ни политика, тя се превръща в решаващ фактор по отношение надеждността на нашата енергийна сигурност като доставки и цена на газ за България", посочи Радев. Той изрази надежда, че с турския си колега ще работят в дух на добросъседство, взаимно уважение и партньорство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай