08:20 ч.

12.10.18

2 мин.

0

2

0

Приключи гласуването за часовото време, малко над 17 хиляди българи изразиха позиция

от редактор |

Приключи гласуването за часовото време, малко над 17 хиляди българи изразиха позиция

Гласуването за лятно или зимно часово време в България приключи. Общо 17 318 българи са изразили своето мнение какво трябва да е то, сочи справка до правителствения сайт, на който се извършваше допитването.


Гласуването започна на 20 септември и трая до днес в 17:30 часа, като задачата да разбере нагласите на българските граждани бе възложена на Министерството на енергетиката. До него се стигна след решението на Европейската комисия да препоръча на Европейския парламент смяната на часовото време да бъде преустановено. Предстои обаче страните членки на Европейския съюз сами да решат по кое време ще се водят.


Резултатите в България още не са ясни. Предстои обработката им, след което Министерството на енергетиката ще изготви национална позиция и тя ще бъде изпратена до работна група "Сухопътен транспорт" към Съвета на Европейския съюз, където темата е на дневен ред в момента. Почти половината от гласове са постъпили в последните два дни на анкетата, като във вторник, когато енергийното ведомство отправи призив всички да се възползват от възможността да гласуват, 8700 души бяха дали своето мнение.


Иначе проучване на "Екзакта рисърч" от последните дни сочи, че повечето българи предпочитат да остане астрономическото зимно часово време. За това са гласували 48 процента от анкетираните. 32% са за лятното време, а останалите 20% нямат мнение.


Тези, които искат зимното часово време - са по-често жени, над 59 години, жители на провинцията. Лятното часово е предпочитано от хора на възраст между 30 и 40 години, високообразовани и жители на столицата. Тези, които не знаят какво време биха предпочели – са младите българи на възраст под 30 години.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 17:00 · 12.10.2018
Стар мерак от време на сталинизма е да променят природата...Зимното часово време е природното - на толкова градуса от Гринвич, на толкова градуса от екватора-толкова часът. ! От векове. то е създало и на него е подчинен часовия биологичен ритъм на който са подчинени жизнените НИ процеси.ека.Да променяме този ритъм,значи да променяме човешката природа, .а не сме и в война,заради която бе въведено.
Потребител · 16:36 · 12.10.2018
И съотв.няма никакво намаление на ползвания ел.ток,защото дали ще го икономисваш 2ч.вечер, а ще го увеличаваш 2 ч.сутрин е все тая. но става за сметка недоспиване сутрин,напр.отиваш на у-ще или работа за 8 ч.сутрин,значи да се събуждаш 5.30 ч.събуждане,тоалет,закуска,път , с чакане градски транспорт около 2 ч.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент