Президентът: Наказания за грабителската приватизация трябва да има

Президентът: Наказания за грабителската приватизация трябва да има | StandartNews.com

Президентът Румен Радев беше гост на "Панорама" в БНТ, където коментира темите за корупцията, сътресенията в здравния сектор, идеите на управляващите за ревизия на Закона за приватизацията и други.

На въпрос за съдебните наказания за виновниците за грабителската приватизация, той каза: "Необходимостта от наказание за престъпления по време на приватизацията е повече от очевидна. Всички го очакваме и то отдавна. И тук аз приветствам предложенията на управляващите, но трябва да знаят, че отговорност трябва да носят не само престъпилите закона при приватизацията, но и виновните за липсата на въздействие. Защото поради тази причина трябва сега да се работи по т. нар. студени досиета, което е голямо предизвикателства. Нещо много важно- наистина трябва да се търси отговорност от предишните и това трябва да се създаде като практика", каза още държавният глава.

„С предложението на управляващите да отпадне давността за престъпленията по време на приватизацията всъщност те нанасят удар по собственото си предложение за закон. Защото както казват те, част от нарушителите на закона били в сегашния парламент. Ако това наистина е така, тези хора са с подадени имуществени декларации от години и към тези декларации няма абсолютно никакви претенции. Това означава, че законът, който предлагат, не може да хваща хора, които в момента са във властта. Този закон не може да хваща и хората, нарушили правилата при приватизацията и които са в момента извън властта, защото по този закон, напуснеш ли веднъж властта, ти вече не подаваш декларация и можеш да харчиш откраднатото на воля", каза още Румен Радев.

Запитан за спомените си за 10 ноември 1989 г., държавният глава обясни, че е бил лейтенант в авиобаза "Равнец", Бургаско. В едно от паузите по време на нощните полети неговият командир му е съобщил новината за свалянето на Тодор Живков. В този момент е имал твърде сложни задачи, за да осмисли новината. Възприел е промените с надежда, както всички млади хора по онова време, с очаквания за "една много по-добра България".

"За съжаление след 28 години имам усещането, че повечето от българите таят надеждата за нова промяна, която да премахне недъзите на прехода: грабителство, корупция, бедност, престъпност, липса на законност, липса на усещане за справедливост, обясни той. - Точно тези неща прокудиха близо 2 милиона наши сънародници."

За поведението на държавниците от времето на прехода му бяха припомнени негови думи, казани пред другите трима български президенти в родното място на Желю Желев: "Преходът ще свърши, когато се проникнем с уважение към всички жертви от всички епохи и се отнасяме с респект към градивните, прогресивните и родолюбивите".

Радев заяви, че с това си изявление е целил да даде знак за помирение и благодари на другите президенти за техния отклик. По негово мнение дилемите на прехода са толкова драматични, че създават на държавниците много врагове. Президентът изтъкна мъдростта на президента Желев, който отхвърлен от другите и от своите, не е отговорил на злобата със злоба. Други обаче, смята Радев, са използвали омразата, за да я превърнат в политически бизнес.

"Мисля, че амбициите нямат нищо общо с пагоните, заяви Радев. - Важно е тези амбиции да работят за България. В политиката да се водим от идеи, а не от корист и това беше един от заветите на д-р Желев, каза Румен Радев. Той е на мнение, че се върви към по-добро в много направления, "но в други трябва да си показваме истината и то откровено".

Президентът обясни, че войната срещу президентската институция често мобилизира институциите. "Виждате, че цяла парламентарна комисия бе употребена за очерняне на моето име, но авторите на тази кампания явно подценяват българските граждани", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай