Президентът: Бъдещето на България е в науката

Президентът: Бъдещето на България е в науката | StandartNews.com

Бъдещето на България е в науката и иновациите, заяви президентът Румен Радев, който беше домакин на Седмата годишна среща на олимпийските отбори по природни науки.

Убеден съм, че тук е новата генерация лидери в науката, иновациите, дигиталното общество, но защо не и в ръководството на страната, посочи Радев и отбеляза, че българското държавно ръководство има нужда от интелигентни, образовани, мислещи талантливи хора, които знаят как да се борят и да дърпат България напред. Президентът изрази адмирациите си и към преподавателите, които от първото ни участие в международни олимпиади готвят с всеотдайност и любов поколения талантливи български деца и досега имаме общо 820 медала от такива състезания. В момента сме в топ три на състезанията по математическа лингвистика, в петицата сме по информатика, а по математика сме неизменно в челната десятка, припомни държавният глава и посочи, че това са невероятни постижения.

Давам си сметка какво ви струва това - лишения, упорит труд , всеотдайност, но вие вече виждате, че това е пътят към успеха, с всяка победа утвърждавате все повече себе си, но налагате и бъдещия модел за развитие на нашето общество, обърна се към гостите Румен Радев.
Трудът ви ще се върне като нови научни постижения, определящи нашето бъдеще, а защо не и бъдещето на света, допълни той.

Eлена Маринова, председател на Съвета за развитие на СООПН, съобщи, че само за тази година в елитните международни състезания България има 95 медала, от които 17 златни, 31 сребърни, 47 бронзови, както и две почетни грамоти. Олимпиадите са били в различни области - математика, информатика, химия, физика, астрономия, биология, астрономия и астрофизика и др, и са се провеждали в цял свят. 26 или близо 30 процента от медалите са на възпитаници от СМГ. Медали от международни състезания са получили младежи както от София, така и от Бургас, Пловдив, Русе, Варна, Ямбол, Габрово, Благоевград, Плевен, Гоце Делчев. Маринова припомни, че през 2017 г. страната ни бе домакин на Младежката балканиада по математика във Варна, и инициатор и домакин на първата Европейска младежка олимпиада по информатика.

Димитър Каразапрянов от Медицинския университет, който е носител на златен медал от Международната олимпиада по биология, изрази надежда състезателният дух да бъде поддържан и разширяван, защото той кара младите хора да се развиват.

Според Кирил Бангачев, ученик от 12 клас от СМГ, който е златен медалист на Балканиадата по математика състезанията са не просто решаване на задачи. Те са истинско социално и културно събитие и за нас са удоволствие, коментира той.

От създаването на първите български олимпийски отбори по природни науки досега нашите ученици са успели да донесат на страната ни общо 820 медала - 149 златни, 275 сребърни и 396 бронзови - от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай