По-строги изисквания за защита на личните данни в ЕС

По-строги изисквания за защита на личните данни в ЕС | StandartNews.com

Нови по-строги правила за защита на личните данни влизат в сила от днес в Европейския съюз. Според тях, във всяка компания трябва да има назначен служител, който да отговаря за информацията на работниците и на клиентите.

Регламентът беше одобрен от Европейския парламент на 14 април 2016 година. До този момент се стигна след 4 години подготовка и дебати. Това е най-голямата реформа в областта от 1995 година насам. Правилата ограничават обхвата на лични данни, които компаниите могат да събират, съхраняват и използват в Европейския съюз. В закон ще се превърне т.нар. "право да бъдеш забравен". То позволява на потребителите да искат от фирмите да отстраняват онлайн информация за тях. Голяма част от компаниите ще бъдат длъжни да назначат служител, който да отговаря за защитата на личните данни. В момента в страната са регистрирани над 370 хил. администратора, опериращи с такива - банки, застрахователни и пенсионни компании, мобилни оператори, държавни и общински институции. Регламентът се прилага не само за компании, установени в Европа, но и към всички дружества, които обработват лични данни на европейски граждани. А глобите са солени. При неизпълнение на правилата, те могат да достигнат до 4 процента от годишната печалба на компаниите.

Според новия регламент, всеки под 16 години ще трябва да получи родителско разрешение, за да използва популярни дигитални услуги.

Амбициозната задача за по-строг контрол е част от българското европредседателство. Крайният срок за изпълнение е 25 май. Гратисен период няма да има. Дали се спазва законът ще следи Комисията за защита на личните данни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай