14:20 ч.

08.03.18

3 мин.

0

8

0

Подписахме меморандум за газова инфраструктура с Катар

от редактор |

Подписахме меморандум за газова инфраструктура с Катар

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с емира на държавата Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани, който е на държавно посещение в България. Фокус на разговорите беше поставен върху възможностите за повече инвестиции от Катар в България, както и инфраструктурните проекти за свързаност на Балканите и Европейския съюз. Това съобщиха от правителствената информационна служба.


Премиерът Борисов запозна емира на Катар с картата на транспортните коридори №4, №8, №9 и №10 и го информира за срещите със Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка. Той допълни, че между България и Катар вече е имало няколко добри за бизнеса и свързаността сделки, но е дошло времето двете страни да си поставят по-амбициозни задачи в сферата на инвестициите.


Емирът на Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани поздрави премиера Борисов за председателството на ЕС и изрази увереност, че то ще бъде успешно. „Договорихме се, че вече не бива да губим време в говорене, трябва да работим. Затова обсъдихме няколко стъпки за сближаването между нашите две страни и по-конкретно в сферата на инвестициите", каза емирът на Катар.


По време на срещата на специална церемония бяха подписани и три меморандума за сътрудничество в областта на енергетиката, образованието и младежта и спорта.


В сферата на енергетиката Шейх Мухаммад бин Абдулрахман Ал Тани - вицепремиер и министър на външните работи на Катар и министърът на енергетиката Теменужка Петкова подписаха меморандум, който позволява двете страни да си сътрудничат при изграждането на нова инфраструктура за доставки на втечнен или компресиран природен газ от Катар за страната ни и региона на Югоизточна Европа. България и Катар ще подкрепят участието на своите национални енергийни компании в съвместни проекти в областта на проучването, добива, преноса и дистрибуцията на въглеводороди. Те ще разгледат конкретни варианти за съвместни дейности, включително чрез създаване на смесена компания или други механизми.


Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и министърът на културата и спорта на Катар Салах Бин Ганим Ал Али подписаха Меморандум за разбирателство, който цели насърчаването на развитието на програми за младежки и спортен обмен, координиране на позиции и мнения по време на световни и международни форуми, свързани с младежкия сектор, обмен на информация и предложения въз основа на интересите на младежките центрове и спортните федерации в България и в Катар.


В сферата на висшето образование ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски" проф. дфн Анастас Герджиков и президентът на Катарския университет д-р Хасан Рашед Ал-Дерхам подписаха меморандум за сътрудничество с цел установяване на ефективни академични отношения и културни връзки. Документът предвижда двете институции да съдействат за обучението и развитието на академичния състав, както и в обмена на знания и опит и осъществяване на съвместна дейност в различните сфери на науката и образованието.


Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани използва случая да покани българския премиер Бойко Борисов на посещение в Катар.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Рафе · 15:35 · 08.03.2018
Тия нали искаха арабска магистрала до русе!?
Потребител · 15:32 · 08.03.2018
1.НА ВСЕКИ ПО-СЕРИОЗНО ИСКАЩ ДА ПИШЕ,ПРОСТО МУ СЕ ПОВРЪЩА ОТ ДРАСКАНИЦИТЕ ПО-ДОЛУ,АЩО НЕ ГИ ЗАДРАСКВА РЕДАКЦИЯТА-ТОВА СА ПРОСТО ГНУСНИИЗКЗИ НА ДЕБИЛИ. 2.КАКВО СТАНА С ЕДИН ДРУГ МЕМОРАНДУМ ПОДПИСАН ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ,КОГАТО БОЙКО НАРУГА МИНИСТРИТЕ СИ ЧЕ СЕ ПЕКЛИ НА ПЛАЖА.3.КАТАР Е СКЪСАЛА ДИПЛОМАТИЧЕСКИ И ПЪТНИ ВРЪЗКИ С ОСТАНАЛИЯ АРАБСКИ СВЯТ СЪЮЗНИК НА САЩ,А НИЕ...
Потребител · 15:02 · 08.03.2018
Ми Тънънужка уж чeстна уставкъ дади Маави крадлива и ГЕИРБ
Потребител · 15:01 · 08.03.2018
Вeрно бeми къ тъи подписват биз Гинка а?
Потребител · 14:54 · 08.03.2018
Sasluga ima zaro simion i drugarite koito mu dadoha semite a te be sanehivi e ama zaru napravi generalu bat boiko
Потребител · 14:52 · 08.03.2018
Debelata temenujka boiko sad neja pasi a ginka kade e ?? Dobrev milioner4eto da ne pasi ginka v 4ehia lipsvat
Потребител · 14:47 · 08.03.2018
НА БАCЕ ХЪБА СЕ НАПЪЛНИ АИДЕЕЕ НАСАМ НАРОДЕ ЛАПАИ ЕВТИН ГЪЗ
Потребител · 14:34 · 08.03.2018
CХАКАИТЕ ГАЗ ОТ КЪТЪР В НЯКОИ ДРУГ ЖИВОТ
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент