Подготвят се няколко модела за реформа на здравното осигуряване

Снимка: Фейсбук

Подготвят се няколко модела за реформа на здравното осигуряване | StandartNews.com

Подготвят се няколко модела за реформа на здравното осигуряване, обяви министърът на финансите Владислав Горанов. Тиражираният в медиите модел - за допълнителни 12 лева здравна застраховка, е само един от вариантите. Горанов обясни, че предстоят дебати, тъй като допълнителна вноска ще увеличи данъчното бреме. Министърът е привърженик на друг обсъждан модел - за демонополизация на здравната каса, който няма да изисква допълнителна вноска.

„Демонополизация на НЗОК с даване право на избор на осигурените лица дали да се осигуряват с цялата си вноска в частно осигурително дружество, или да останат осигурен в НЗОК. Всеки модел има предимства и недостатъци. При модела, който аз съм предложил на колегите от Министерство на здравеопазването, допълнителна тежест за здравноосигурените лица не се налага".

На 26-и септември здравното министерство ще представи официално разработваните модели и ще търси съгласие със съсловните партньори, каза още министър Горанов и уточни: „Окончателно решение ще се вземе заедно със съсловните организации, при наличие на консенсус. Ако няма консенсус, само фини настройки, които могат да бъдат направени с оглед подобряване на контрола, ще бъдат предложени със Закона за бюджета на НЗОК за следващата година".

На въпрос дали ще има въвеждане на задължителни здравни осигуровки, Горанов поясни, че подобен елемент стои в един от моделите, които се разглеждат в момента. „Въпрос на терминологичен спор е дали задължителната застраховка е нов вид данъчно бреме. Но по-скоро да, и това ще е част от дебата дали един такъв модел е приемлив. Лично аз съм привърженик на един друг. Всички модели за промяна в системата на здравеопазването предстои да бъдат представени до края на септември в Народното събрание", обясни Горанов.

Финансовият министър посочи, че е привърженик на модел за демонополизация на НЗОК с даване право на избор на осигурените лица дали да се осигуряват с цялата си вноска в частно дружество или да останат осигурени в здравната каса. „В момента текат дебати между Министерството на здравеопазването и представители на лекарския съюз и пациентски организации във връзка с това", каза още Горанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай