Петък 13-и е! Злощастен ден или само суеверие

Петък 13-и е! Злощастен ден или само суеверие | StandartNews.com

Днес е петък 13-и. Сред хората е известен като "черен петък" – ден, който носи лош късмет.

Петък 13-и е известен като злощастен ден не само в България, но и навсякъде по света. Още от древността числата са играели важна роля в човешкия живот. Подобни са били примерно числото три – символ на трите измерения – подземно царство, наземно и небесно.

По-късно подобен смисъл придобива и в християнството, но там числото три е свещено и заради Светата Троица – Бог, син и Светия Дух. Според нумеролозите числото 13 "страда" заради неговата позиция след 12. Има 12 месеца в година, 12 зодиакални знаци, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус.

В картите Таро 13-ата е картата на смъртта. Още в древен Рим, по времето, когато магията е била позволена и била загадъчно чудо, магьосниците се събирали в група по 12 и не повече, тъй като вярвали, че 13 е смъртта.

В по-ново време ясно се откроява датата 13 октомври 1307 година, когато по нареждане на френския крал Филип четвърти и папа Климент пети биват арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления.

Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък, 13-и е смятан за лош и нещастен ден от последователите на тамплиерите. Проучвани показват, че дори и днес в съвременното общество над 80% вярват, че петък 13 е фатален ден.

Интересно е да се посочи, че голяма част от небостъргачите в САЩ нямат 13 етаж. 13-и етаж липсва и в някои хотели, които дори нямат стая с номер 13. Суеверни са и във Формула 1, където няма болид с този номер.

Любопитен факт е, че на 13 април 1970 година совалката Аполо 13, предназначена за мисия до луната се взривява.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай