От днес влиза в сила Договорът за добросъседство между България и Македония

От днес влиза в сила Договорът за добросъседство между България и Македония | StandartNews.com

Договорът за добросъседство между България и Македония влиза в сила от днес.
Това става официално със специална церемония в Министерския съвет.

Споразумението бе подписано на 1 август 2017 г. от министър-председателите на двете съседки Бойко Борисов и Зоран Заев. В началото на тази година договорът бе ратифициран и от двата парламента.

Днес се очаква министрите на външните работи Екатерина Захариева и Никола Димитров да подпишат Протокол за размяна на ратификационните документи. По-късно Димитров ще се срещне и с президента Румен Радев.

"Ние решихме да гледаме напред. Убеден съм, че след 10 години резултатите ще бъдат видни и за двете държави." Това каза министър-председателят Бойко Борисов след подписването на историческия документ на 1 август 2017 година в Скоие.

Тоогава в речта си Борисов подчерта, че този договор е и знак към ЕК, че в размирните Балкани вече има политическа зрялост и държавите сами, без модератори, са се договорили за добросъсъдство.

"Между две държави, без модератори, без посредници, сме стигнали до извода, че мирът, дружбата, добросъседството, са по-важни от всичко останало. Дали сме си сметка, че това ще остави младите хора на Балканите, това ще вдигне конкурентоспособността, това ще ни направи силни, независими и значими", посочи Борисов.

Борисов припомни, че не случайна е приказката: "Гледайки назад - ще се спънеш и паднеш".

Относно термина "заедничка история", заложен в договора, Борисов заяви, че това е "термин, който обединява и дава перспективи, а не разделя".

Република България и Република Македония направиха историческа стъпка напред заедно, заяви тогава и Зоран Заев. Той посочи, че с него се открива път напред за стабилност и развитие на двете държави и за Балканския регион като цяло. По думите му този договор е общ успех и принос към стабилността на региона.

"Нека това бъде пример, модел за държавите в региона и в света", изтъкна Заев. "Ние днес показваме как от добри приятели ставаме още по-добри приятели и построяваме съюзи. Убеден съм, че нашите народи и граждани ще бъдат щастливи за тези перспективи".

"Давайки тон за политическа стабилност, за политическа зрялост, спазване на всички европейски принципи за демокрация, свобода - това дава перспективи. Затова аз съм окуражен", посочи Борисов и допълни на македонски - "критичари" - винаги ще има.

"Критики имаше и в България. Много от моите опоненти казват защо е нужно? Някой като иска да отива в НАТО и ЕС можем да сме по-твърди, когато и от нашия глас зависи", заяви Борисов

"Демокрацията е това - ще има критики за този договор, но той е гаранция", коментира Борисов и подчерта значението на двата меморандума за региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай