Орбан: Мястото на България е в Шенген

Орбан: Мястото на България е в Шенген | StandartNews.com

ВИДЕО - ТУК

"Унгария винаги ще подкрепя сътрудничеството между България и Турция, заяви унгарският премиер Виктор Орбан в изявление след срещата си с българския министър-председател Бойко Борисов в резиденция "Бояна".

"В центъра на преговорите не бяха двустранните връзки, а европейските въпроси. В две големи групи разгледахме темите. Първата е бъдещето на Европа, с особен оглед на Балканите и второ - охраната на границите и въпроса за миграцията. Поздравих вашия премиер, затова колко успешно и полезно се развиват контактите с Турция. Казах, че Унгария винаги ще подкрепя да има споразумение между България и Турция и сътрудничество, защото границата трябва да се охраняват и трябва да се сключват споразумения по този въпрос", заяви Орбан. По думите му правителството на България може да разчита на това, че зад контактът с Турция стои Унгария.

Орбан коментира и европейското бъдеще на Балканите.

"Не е достатъчно Балканите да бъдат само в политически смисъл в Европейския съюз, а трябва да имат автомагистрали и жп линии, за да се сраснат с икономическото тяло на Европа", обясни той. Според Орбан има историческа възможност и историческа тежест е на гърба на Българското председателство, защото се е отворила "нова врата" за интеграцията на Балканите в ЕС. „Виждаме, че България е член на ЕС и би трябвало да бъде и член на Шенгенското пространство. Още не е, но между България и Унгария има много други страни, които отдавна желаят да бъдат членове на ЕС, но това досега не се е случило", заяви Орбан.

По думите му с радост се вижда, че България поема историческа отговорност и взима в свои ръце този въпрос. „Чудесно решение е, че през месец май ще има една голяма конференция за Балканите", заяви Орбан.

Той отправи покана и за българския бизнес. "Каним българските инвеститори да участват в успеха на Унгария", заяви той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай