Оранжев код за силен вятър и сняг е в сила за 9 области

Оранжев код за силен вятър и сняг е в сила за 9 области | StandartNews.com

Оранжев код за силен вятър и сняг е в сила за 9 области, в останалата част от страната е обявен жълт код. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Оранжевият код е в сила за областите: Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич, Шумен и Търговище. В тези области се очакват продължаващи снеговалежи и нова снежна покривка над 20 см. В комбинация със силния вятър ще има условия за виелици и навявания в тези области.

Жълт код за валежи от сняг е обявен в 19 области: Видин, Враца, Монтана, София-град, София-област, Кюстендил, Перник, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Ямбол, Кърджали, Смолян, Хасково, Стара Загора, Сливен, Бургас, Варна, Добрич. Предупреждение с жълт код за вятър ще бъде сила за областите Варна и Добрич – там ще духа силен север-северозападен вятър. Жълт предупредителен код за образуване на поледици е в сила за областите: Пловдив, Кърджали, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол и Бургас. През деня на 23 март, снегът в тези области ще премине в дъжд и именно това може да бъде предпоставка за образуване на поледици, предупреждават от НИМХ. Вълнението на морето ще е около 3-4 бала.

През нощта срещу събота в по-голямата част от страната отново ще вали сняг. Над Черноморието ще е облачно с валежи, като през деня снегът ще премине в дъжд. Ще духа умерен и временно силен северозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 6-8°. Температурата на морската вода е 7°. Вълнението на морето ще е 4 бала. Това съобщи за Агенция „Фокус" Георги Цеков, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).

Над планините ще бъде облачно със снеговалежи, които през деня временно ще отслабнат, на места и ще спрат, но вечерта от юг отново ще се активизират. Ще духа умерен север-северозападен, по билата силен юг-югозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 1°, на 2000 метра – около минус 5°.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай