Общината в София е „във финалната фаза от сагата за къщата на Яворов“

Общината в София е „във финалната фаза от сагата за къщата на Яворов“ | StandartNews.com

Убеден съм, че сме във финалната фаза от сагата с къщата музей на Пейо Яворов, каза заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов в интервю за БНТ. Обществото има нужда да получи своя музей, добави той.

„Надявам се къщата музей на Пейо Яворов да бъде съхранена в ръцете на обществото. След като стана ясно, че са положени ипотеки на сградата и се появи за продан в процедура на частен съдебен изпълнител, кметът потърси министър-председателя и министъра на културата с желанието обществото да направи всичко необходимо за това знаковата сграда да бъде спасена", обясни заместник-кметът.

Влизаме в процедура, в която юристите на института ще намерят удобен за всички механизъм, който да доведе до доброто решение. А именно Националният литературен музей с наше партньорство, да бъде стопанинът на къщата, както е било винаги досега през годината, каза Чобанов.

„На този етап институциите са се споразумели да намерят решение, което ще направи сградата изцяло обществена собственост. Дали държавна, или общинска и в какви съотношения - ще стане ясно в хода на конкретната юридическа работа", каза Тодор Чобанов.

Каузата, която имаме тук, е по-голяма от финансовото измерение на този въпрос, добави заместник-кметът на СО.

Надявам се още в следващите седмици за къщата на Яворов институциите да изработят ясно механизма и да започне неговото прилагане, добави той.

Надявам се следващата година да се предприемат важни укрепителни действия, защото къщата има сериозни конструктивни проблеми. Те трябва да бъдат преодолени със съответното укрепване, коментира още Чобанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай