Нинова: Ердоган да не се меси във вътрешните дела на България

Нинова: Ердоган да не се меси във вътрешните дела на България | StandartNews.com

Категорично ще кажа на Ердоган да не се меси във вътрешните дела и на суверенеитета на България. В момента го прави с изказванията си. Това е абсолютно неприемливо. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред bTV.

По думите и българската държава трябва да го заяви дипломатично, но твърдо.

"Заедно с другите лидери на държави трябва да сме единни, не може да има такова отношение към държави от ЕС", коментира още Нинова.

Според нея партия ДОСТ е абсолютно неприемлива. "Тя е протурска партия. Ердоган чрез нея провежда протурска политика в България и се меси във вътрешните ни дела. Това не може да го допуснем в суверенна България и е една от темите, по които бих се обърнала към всички лидери на политическите партии. Поне по няколко да бъде българи и да бъдем държавници, да забравим различията си и да кажем, че България в този случай стои над всичко, че нямаме различия помежду си и ще се обединим да защитим нейния интерес и суверенитета ѝ", категорична беше соцлидерката.

По думите и Турция се меси във вътрешните ни работи с изказвания на министри, на кметове, с действията на посланика, който подпомага една определена партия, протурска, с изказванията на президента Ердоган. "Това е абсолютно неприемливо", каза Нинова.

Тя отбеляза, че ако е министър-председател, категорично ще заяви на турската страна да не се меси във вътрешните ни дела.

Според нея отношенията между София и Анкара са се изострили по време на предизборната кампания у нас, тъй като има конкретна протурска партия, която открито и грубо води политиката си в България в полза на чужд интерес.

По думите ѝ това д имаш позиция и да си защитиш Отечеството и Родината, не означава, че късаш отношения. Тя добави, че на този етап не необходимо да се затваря границата ни. Но тя трябва да се пази. Нинова обвини ГЕРБ за лошата охрана по границата ни и недовършеното преградно съоръжение.

„Три пъти повече бежанци се хващат на сръбската граница, отколкото на турската – това е разграден двор. Нищо не направиха тези две години", каза още лидерът на БСП. Тя добави, че би отменила постановление 208 за заселване на бежанци в българските общини, прието от ГЕРБ.

Според Нинова България трябва да е еднакво близка и със САЩ, и с Русия. "Големият държавник е този, който може да разговаря с тези и на изток, и на запад", каза още Нинова.

По думите и санкциите на Русия трябва да отпаднат. "Не не сме единствените, които оценяваме, че тези санкции не дадоха резултат, но навредиха на интереса. Много и от другите държави от ЕС, като Германия например подкрепят тази теза", коменнтира още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай