НФСБ: Да се разследват мотивите и организаторите зад атаката срещу Бранимир Ботев

Снимка: БГНЕС архив

НФСБ: Да се разследват мотивите и организаторите зад атаката срещу Бранимир Ботев | StandartNews.com

Националният фронт за спасение на България изразява възмущението си от атаката на маскирани лица срещу къщата и семейството на бившия заместник министър Бранимир Ботев и смята, че неговите подозрения за мотивите на нападението са в значителна част обосновани, се казва в позиция на политическата сила, разпространена до медиите.

НФСБ през годините е припознавало г-н Ботев като виден експерт по въпросите на туризма и е изразявало неведнъж одобрение към работата му като заместник министър в три правителства (в т.ч. и на ГЕРБ). През последната повече от година той е и член на Съвета по туризма към политическия кабинет на вицепремиера Симеонов, където се е отличил с критичен поглед към работата на институциите и конструктивен подход в дискусиите.

Несъмнено г-н Ботев е от малкото експерти, които си позволяват да критикуват конструктивно и публично определени държавни политики в сфера туризъм. Неведнъж той е изразявал съмнения, че забавянето на въвеждането на системата ЕСТИ води до над 5 милиарда загуба за републиканския бюджет, че процедурите за концесиониране на плажовете са непрозрачни, неефективни и водят до окупирането им от дружества, свързани с криминалния свят, че законодателната дейност на държавата в областта на туризма води до прекомерна регулация и излишна концентрация на власт, и т.н. Последно г-н Ботев изрази тези свои критики в ефира на Bulgaria On Air по-малко от 48 часа преди нападението.

Макар НФСБ да не споделя всички позиции на г-н Ботев, ние ценим неговия глас като ценен и нужен граждански и експертен коректив. Всеки опит да се заглуши този глас с цел осигуряване на комфорт на криминални групировки е атака не само срещу семейството на един българин и бивш държавен служител, но и показна наказателна акция срещу правовия ред в България и срещу професионалистите извън ансамбъла на клакьорите. Защото, „когато гласът на критиците и опозиционерите бъде отнет, държавата рано или късно се превръща в източник на репресия и терор за гражданите".

Ето защо Националният фронт за спасение на България призовава компетентните органи, освен извършителите да разследват освен извършителите, така и евентуални политически и икономически мотиви зад атаката срещу семейството и къщата на г-н Бранимир Ботев, се казва в позицията на НФСБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай