Нено Димов: Оттеглям проекта за изменение на договора на "Пирин"

Нено Димов: Оттеглям проекта за изменение на договора на "Пирин" | StandartNews.com

Оттеглям внесения проект за изменение на договора за Национален парк „Пирин", по-добре е икономическият и екологичният аспект да бъдат гледани на едно заседание на Министерски съвет. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов на брифинг във връзка с проекта за изменение на договор за предоставяне на концесия върху защитена територия, изключителна държавна собственост, представляваща част от Национален парк „Пирин" за изграждане и експлоатация на „Ски зона с център гр. Банско".

„Направих всичко възможно да има максимална прозрачност на проекта, като целта беше всички заинтересовани страни да се убедят, че натрупаният с годините проблем за изграждане на ски зона трябва да бъде решен. Има два проблема – икономически и екологичен, и аз като министър на околната среда и водите отговарям за спазване на екологичното законодателство. В този случай те се определят от плана на Национален парк „Пирин". Вторият аспект е по-скоро икономически и той се определя от договора за „Ски зона – Банско". Това е първият договор от този тип, подписан още през далечната 2001 г., и има много несъвършенства в него, които трябва да бъдат преценени. Но не желая да търся решения на инат. Затова оттеглям проекта", каза още той.

Министър Димов обясни, че предвид това, че концесията и планът за управление имат един обект, въпреки че за плана има нужда от 30 дни обществено обсъждане по закон, е по-добре те да бъдат разглеждани заедно. „След 22 декември ще имам готовност да въведа двете точки и се надявам на следващото заседание да ги разгледаме", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай