Награда за най-хубав кон и файтон на Тодоровден

Веселби със скари из цялата страна за Конския Великден, гонят участниците в кушиите, които удрят животните

Награда за най-хубав кон и файтон на Тодоровден | StandartNews.com

Кушии и награди за най-хубави и бързи коне. Така ще премине днешният Тодоровден, наричан още Конски Великден. Той ще бъде отбелязан на много места в страната, а някъде празникът започна още вчера.

В Сапарева баня тази година най-красивият файтон и най-хубавият кон на кушиите ще получат специални награди. Това е новост за традиционните конни надбягвания на Тодоровден в курортното селище, които ще започнат от 10,30 часа и като предни години ще бъдат в района на Летището. Организаторите на старинния обичай, който протича при изключително голям интерес и събира на едно място хиляди посетители, община Сапарева баня и Народно читалище „Просветен лъч – 1905" са предвидили състезанието по дърпане на различни категории тежести да отпадне от програмата.

Задължително е участниците в надбягванията с коне и магарета да имат навършена 18-годишна възраст. За победителите организаторите предвиждат награден фонд и плакети, които ще връчи лично кметът на Сапарева баня Калин Гелев. За трета поредна година форматът ще бъде разширен, като се очаква да има състезатели от дупнишките села Крайници, Червен брег и Яхиново. От тези села е организиран безплатен превоз за желаещите да отидат на празника.

С традиционен тържествен парад

шуменските клубове по конен спорт започнаха вчера отбелязването на Тодоровден. Шествието тръгна от хиподрума, премина пред църквата „Св. Три Светители" и завърши пред сградата на Община Шумен. Днес на закрития манеж на хиподрума ще се проведат и традиционните конни надбягвания.

От 09:30 часа започват състезанията по гладки надпрепусквания, а от 10:30ч. ще бъде и тържественото откриване. Програмата ще продължи с турнир по прескачане на препятствия, който е с начален час – 10:40ч.
Участници в кушията и в надпреварата по теглене с коне, които удрят животните, ще бъдат елиминирани. Това е основното правило за празника, който се организира от община Симитли на поляните между селата Крупник и Полена. Целта е хората да се научат на хуманно отношение към животните. Кандидатите за слава и четириногите трябва да са в местността Беглико в събота в 11,00 часа. Стопаните на конете е най-добре въобще да не носят пръчки и камшици, за да не нарушат разпоредбата и да отпаднат от състезанията.

Отец Величко ще отслужи литургия и водосвет, ще бъде извършено ритуалното захранване на животните. Веднага след това са състезанията, в които жребците ще премерят сила, бързина и грация. Те са в два тура – надбягване и теглене на товар. Тегленето също е разделено в две категории - лека и тежка група коне. Ще се теглят товари на 40 метра разстояние за 4 минути, по-леките коне ще трябва да преместят товар от 500 кг, а по-тежките – товар от 700 кг.

Организаторите от общината и кметствата в Крупник и Полена са осигурили награди за стопаните на най-силните и най-бързите коне, а за животните - първенци в състезанието, има „вкусна" награда. Надбягване с магарета е атракцията на тазгодишните кушии. Според регламента ще се пускат по трима състезатели на старта, като всеки първи продължава битката за финала. Другите двама отпадат.

Празникът ще бъде отбелязан и в София. В квартал „Бенковски" ще се проведат надбягвания с коне. Те ще започнат в 11.00 часа и ще се състоят на стадиона в квартала. Събитието се организира от район „Сердика", СДВР и народно читалище „Георги Бенковски" и е част от „Календара на културните събития" на Столична община.
В пернишкото село Дивотино, в традиционната за празника надпревара ще се включат 40 елитни коне.

Състезанието ще се проведе в местността „Поляна". Според регламента, за победителите в различните категории ще има грамоти, парични поощрения и храна за конете. За гостите на събитието ще има вкусна и ароматна скара с допълнение от чаша бира или вино.

В Арбанаси Тодоровден ще бъде отбелязан за 28-ми път. Той ще започне с дефиле в което ще се включат общо 30 коня и жокея. В 11.30 часа Великотърновският митрополит Григорий

ще отслужи водосвет в центъра на селото

След това ще се проведе конкурс за най-гиздав кон и ездач, а победителят ще получи парична награда. В празника ще се включи и зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева, която ще разгледа конната база в селото. За гостите ще бъдат осигурени 350 кебапчета и 50 литра червено вино.

По черноморието също отбелязват празника. В Приморско конните надбягвания ще се проведат от 10.30 часа на полигона до резиденция „Перла". В кушиите ще се включат състезатели и техните коне, които ще се борят в три дисциплини. Първата дисциплина е обикновена кушия, в която състезателите ще трябва да изминат разстояние от 400 метра. След това следва „теглене на каруца с товар", където определено разстояние, трябва да се измине за възможно най кратко време. Последната дисциплина е „Off road", в нея състезателите ще трябва да преминат 150-метрово трасе с препятствия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай