МОЖЕЛО! Данък в Сливен пада под напора на протест

МОЖЕЛО! Данък в Сливен пада под напора на протест | StandartNews.com

Протест под прозорците на кмета минути преди началото на общинската сесия в Сливен на практика свали местните данъци. Веднага след края на протеста съветниците гласуваха данък сгради да падне от 3,2 промила на 2,7 промила. Те не приеха предложението на кмета данъкът да падне на 3,05 промила.

Над 200 души се събраха пред общината с различни искания. Най-голямата група настояваше за намаление на данъка за жилищни сгради. Имаше обаче групи, които искаха по-ниски такси за синята зона, бяха против закриването на центъра за кожни заболявания, против новата такса от 125 лева за изкопаване на гроб и дори срещу вдигане цената на водата, ако и това да не зависи от общинските съветници.

След 10-минутни скандирания кметът на Сливен Стефан Радев слезе при протестиращите и обясни, че той самият е внесъл предложение за намаляне на данъка. Неговите думи обаче бяха посрещнати с освирквания от голяма част от протестиращите. По-късно в залата на общинския съвет градоначалникът обяви пред съветниците, че голяма част от тях са се поддали на популизма и решението за намаляне на данък сгради на 2,7 промила общината се плъзга надолу и ще се върне там, където е била преди две години.

Протестът пред сградата на община Сливен се организира от граждански организации, а неформален лидер се оформи бившият стопански ръководител Георги Божев. Направи впечатление фактът, че хор от пенсионери изпълни песента на Чинтулов "Вятър ечи, Балкан стене". За всеобщо учудване съветниците от БСП бяха само наблюдатели по време на протеста. Те така и не се включиха нито в организацията, нито в провеждането му като по този начин потвърдиха убеждението в жителите на Сливен, че местните представители на социалистите в общинския съвет са се превърнали в опозиция под прикритие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай