Мария Габриел: Фалшиви новини винаги ще съществуват

Мария Габриел: Фалшиви новини винаги ще съществуват | StandartNews.com

Винаги ще съществуват фалшиви новини. Но добрата новина е, че вече за първи път имаме ясна дефиниция за този феномен. Това е преди всичко онлайн дезинформация. За да й се противопоставим успешно, приехме Кодекс за борба с онлайн дезинформацията, като започнахме и изграждането на Европейска мрежа за достоверно проверяване на информацията. Това каза в "Денят започва" по БНТ еврокомисарят Мария Габриел.

,,Имам един водещ принцип и той е, че човекът трябва да бъде в центъра на дигитализацията и той трябва да направлява процеса. Роботите и машините никога няма да заместят човека'', добави тя и сподели, че по отношение на киберпрестъпността е увеличен човешкият и финансов ресурс, чрез които държавите да се борят срещу киберпрестъпленията, които нарастват с всеки изминал ден.

В бюджета за дигитализация Мария Габриел посочи, че той е в размер на 9 млрд. евро, които ще бъдат основно инвестирани в хората и изкуствения интелект.

,,Признавам, че роумингът със Западните Балкани е сложен технически процес, но резултатът ще бъде налице скоро'', увери българският еврокомисар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай