18:00 ч.

07.12.17

3 мин.

0

1

0

Клиника за лицево-челюстна хирургия отвори врати в "Александровска"

от редактор |

Клиника за лицево-челюстна хирургия отвори врати в "Александровска"

Днес, в присъствието на ректора на МУ - София, експерти от страната, колеги, партньори и спонсори, в УМБАЛ „Александровска" бе официално открита Клиниката по лицево-челюстна хирургия. Събитието е свързано с честването на „77 години лицево-челюстна хирургия в България".


В словото си, началникът на клиниката проф. Радомир Угринов отбеляза, че началото на специалността датира от 1940 г., когато е създадена първата Клиника по лицево-челюстна хирургия в България във Втора хирургия на Александровска болница. Нейн ръководител е проф. д-р Славчо Давидов, който е първият професор по лицево-челюстна хирургия и основоположник на стоматологичното образование в България и ФДМ – София.


През 2016 г. Клиниката по лицево-челюстна хирургия отново отвори врати на мястото, където е създадена – в УМБАЛ "Александровска", след преместването на целия екип от УМБАЛ „Св. Анна". Ремонтирани са 320 кв. м. площ, на стойност 67 000 лв. със средства на лечебното заведение. Извършен е цялостен ремонт на стационара с подмяна на покривни конструкции, дограми, стени, тавани, подови настилки и на всички видове инсталации. Със средства на болницата, на МУ-София и от дарители, са закупени нови мебели и оборудване. МУ-София осигури 160 000лв., отпуснати от валутната комисия, за закупуване на две операционни маси и два рефлектора за операционните зали на клиниката.


КЛЧХ в „Александровска" е специализирана за ранна диагностична, хирургична и лечебна дейност на заболявания на лицето, главата, шията и устната кухина и е с подчертана онкологична насоченост. Тя е база на Катедрата по ОЛЧХ на ФДМ при МУ – София за лечение на болни, център за обучение на студенти по хуманна и дентална медицина и СДО. Разполага с приемен кабинет, болнични стаи с 14 легла, две операционни зали, превързочна, кабинети за персонала, зали за обучение на студенти и специализанти, санитарни помещения и др.


Съгласно МС, КЛЧХ в „Александровска" е структура от трето ниво на компетентност, в което се извършват всички видове оперативни интервенции в областта на лицево-челюстната хирургия, включително с голям и много голям обем и сложност в следните направления: онкологични заболявания на устната кухина, лицето, шията, лицевите и челюстните кости, орбитите, меките тъкани на главата; диагностика и лечение на заболявания на езика, устните и устната кухина от различно естество, вкл. орална патология; заболявания на челюстите и лицевите кости, лимфните възли, лицето и шията, големите слюнчени жлези, околоносните кухини, максиларния синус, долночелюстната става; травми на меките тъкани и кости в лицево-челюстната област; възпалителни процеси на лицето, шията и устната кухина от различно естество; пластично-възстановителна, реконструктивна и естетична лицево-челюстна хирургия.


Лекарите в клиниката са специалисти по лицево-челюстна и по орална хирургия, хабилитирани преподаватели и асистенти в Катедрата по орална и лицево-челюстна хирургия на Факултета по дентална медицина към Медицински университет, София.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 12:32 · 09.12.2017
много смешни пари се коментират за изключително важна дейност защото в бургас и варна имат по един специалист дето притичват до софия при повикване и тук не виждаме нови доктори а стари уморени коне преместени на нов паркет и колко годишен ви е екипа в случая и какво става като се пенсионира след 2 г е ще остане паркет за 67 000лв
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент