Кабинетът: 700 000 лв. за спасители на плажа

Кабинетът: 700 000 лв. за спасители на плажа | StandartNews.com

Животът и здравето нямат цена, затова отделяме тези средства, каза Бойко Борисов

Кабинетът реши да отпусне 700 000 лв. за спасители на плажовете, които останаха без концесионери, на днешното си заседание. „Знам, че е изключително важно да имаме спасители по плажовете, но е хубаво това да се направи преди да дойде сезонът, а не да се налага правителството да отделя допълнително средства, за да запушва непрекъснато неосигурени дейности".

Така министър-председателят Бойко Борисов коментира днешното решение на кабинета за отделяне на 700 000 лв. за обезпечаване с водноспасителна дейност на неохраняемите морски плажове през активния летен сезон.

Животът и здравето нямат цена, затова отделяме тези средства и така подпомагаме и сигурността на хората, и туризма. Но при толкова туристически браншове и предприятия е можело да се осигурят плажовете, посочи премиерът.

Ето и стенограмата от обсъждането на точката на Министерския съвет.


Точка 34
Проект на Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2016 г.

БОЙКО БОРИСОВ: Това са 700 хиляди лева за областите Бургас, Варна и Добрич за водно спасяване, плюс 7 милиона лева за разширението за бул. „Черни връх" и 500 хиляди лева за Софийската математическа гимназия.


ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Технически изглежда, все едно, че даваме допълнителни средства. Но, всъщност, допълнителните средства, които се предоставят с този проект на постановление, са само 700 хиляди лева – за осигуряване на охраната на плажовете, които не са концесионирани и които са неохраняеми към момента, за които областните управители трябва да осигуряват съответната охрана и водно спасяване. А с преходните и заключителните разпоредби на постановлението се изменя Постановление №369 на Министерски съвет, с което се сменя предназначението на вече предоставени средства по бюджета на Столична община.


БОЙКО БОРИСОВ: Тези, които бяха за пренасочване на трафика пред новата сграда на съда, ще отидат за пътен възел на бул. „Черни връх".


ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Да. Това е молба на Столична община, която предлагам да удовлетворим.


БОЙКО БОРИСОВ: Да обясня защо се наложи тези 700 хиляди лева да осигурим. Виждате, в последните дни постоянно се появяват съобщения за инциденти по плажовете, хора загиват. Според мен, министър Ангелкова, с това подпомагаме и туризма, подпомагаме сигурността на хората и затова решихме да дадем тези пари, за да се назначат спешно спасители там, където няма, за да гарантираме живота и здравето на туристите.

Ако някой е против или има друг вариант?


НИКОЛИНА АНГЕЛКОВА: Господин премиер, аз да благодаря за днешното решение, защото това е изключително важно за туризма и за плажуващите.


БОЙКО БОРИСОВ: Аз знам, че е изключително важно, но струва пари. Аз знам, че е изключително важно на 1 юли да имаме спасители. Знам че е важно. Но догодина е хубаво това да се направи преди да дойде сезонът, а не да се налага да даваме допълнителни пари, за да запушваме непрекъснато неосигурени дейности. Защото животът и здравето цена нямат, но със сигурност от толкова туристически браншове и предприятия с какво ли не са могли да си осигурят плажовете.
Приема се.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай