Искат 750 000 лв. кръвнина от Ембака за убит легионер

Искат 750 000 лв. кръвнина от Ембака за убит легионер | StandartNews.com

750 000 лева кръвнина искат трите деца на легионера Николай Чивиев, който бе убит от Емил Първанов – Ембака на строящата се магистрала „Струма" през лятото на 2015 г. Това стана ясно след старта на делото във вторник срещу подсъдимия, което два пъти по-рано беше отлагано по различни причини. Двете дъщери на убития – 15-г. Ирина и 8-годишната Никита предявиха граждански искове чрез своите майки за по 300 000 лева ведно с лихвите за претърпени неимуществени вреди. Двете и пълнолетният син на легионера - Тони Чивиев, който иска 150 000 лева заедно с лихвите, бяха конституирани като частни обвинители. Съдът обаче отхвърли претенциите за дължими имуществени вреди на непълнолетната и на малолетната наследници на Чивиев подсъдимият да им плаща издръжка да навършване на пълнолетие като дължими имуществени вреди. Единият от защитниците на Ембака – адвокат МаринМарковски, поиска от магистратите да върнат делото в прокуратурата за доразследване,тъй като са допуснати съществени процесуални нарушения. Според него не са предявени на подзащитния му доказателствени материали и по този начин е нарушено правото му на защита. Съдът реши, че искането е неоснователно. Ембака пожела съдебният процес да се гледа по общия ред, а не по съкратеното съдебно следствие. Той каза, че ще говори пред съда на по0късен етап. Следващото заседание ще е на 13 февруари от 11,00 часа.

По-рано този месец делото бе отложена заради нередовно призовани пострадали лица и техните адвокати. Първият фалстарт на процеса бе на 16 ноември миналата година. Подсъдимият е с мярка „Домашен арест", която изтърпява в Сандански. Но това не му попречило да направи ПТП в Благоевград на 21 октомври 2016 г. Карал джип и ударил в предната част лекия автомобил „Опел" на съдията по делото – Петър Пандев, който бил паркиран на паркинг пред блока му. Всичко това стана ясно след началото на процеса в Окръжен съд-Благоевград. Адвокат Марковски поиска съдията да си направи отвод, тъй като може да е предубеден. „За да няма и капка съмнение, смятам, че трябва да се самоотзова от по-нататъшно участие в процеса. Това ще се докладва на председателя на Окръжен съд, за да се назначи нов съдебен състав и да се насрочи дата на делото", каза тогава съдия Пандев.

Ембака е обвинен за извършено убийство по хулигански подбуди. Той се изправи пред съда, тъй като на 26.06.2015 г. около 13.30 ч. на новостроящ се обект „Магистрала Струма", Лот 4, чрез нанасяне на удар с камък по главата умишлено е умъртвил Николай Чивиев от София. Загиналият работел в „Агромах Роуда" ЕООД като координатор от 3 ноември 2014 г. Отговарял и организирал обезпечаването на строителството с материални ресурси, оперативно управление на строителните дейности, технически надзор на съоръженията, решавал оперативно проблемите, възникнали в процеса на строителната дейност. Новата отсечка от магистралата се строяла в района на селата Левуново и Ново Кономлади към момента на инцидента. Контролът се осъществявал от Чивиев. През поста с висока скорост преминал лек автомобил "Сеат Купра /Ибиза/", управляван от Емил Първанов. Освен него в МПС пътувала и съпругата му. Като видял, че лек автомобил. „Форд Мондео" го следва, Първанов решил да спре, за да се саморазправи с лицата от следващия го автомобил. Около 13.30 ч.спрял в близост до село Левуново. Чивиев също спрял. Излизайки от колата, Чивиев и Илиев се насочили към автомобила на Първанов, обяснявайки му, че е в нарушение и че трябва да се върне обратно. В този момент Ембака започнал да отправя обиди към тях. Отворил вратата на автомобила, излязъл с нож в ръка, изхвърлил джапанките от краката си и тръгнал в посока към Николай Чивиев. Замахнал с ръка, държейки ножа отвътре навън, крещейки: „Гадняри, мръсници, какви сте вие, та вие ще ме спирате".

Първанов отишъл зад автомобила си и взел от земята голям камък, който захвърлил по Чивиев от разстояние от около 3-4 метра. За да се предпази, Чивиев вдигнал ръка. Камъкът го закачил по ръката и по челото вдясно. Чивиев взел от автомобила служебната си палка и отишъл към автомобила на обвиняемия. В този момент съпругата на Първанов започнала да дърпа съпруга си и да го умолява да спре. Двамата отишли в края на другото платно. Въпреки молбите на жена си, Първанов отново се навел, взел голям камък и отново го захвърлил по Николай Чивиев. Камъкът профучал покрай Чивиев и Илиев, но не ги ударил. Тогава Първанов започнал да хвърля камъни по лек автомобил „Форд Мондео" и счупил стъклата му. За да го накара да спре с агресията, Чивиев отишъл до автомобила на Първанов и с палката започнал да удря по стъклата на лекия автомобил "Сеат Купра „Ибиза". Съпругата на обвиняемия започнала да крещи, паднала на колене и започнала да се моли на съпруга си да престане. Вместо това Първанов продължил да хвърля камъни по служебния автомобил.

Наближавайки на разстояние около метър и половина, Първанов хвърлил голям камък, с който ударил Николай Чивиев в дясната слепоочна област на главата. В резултат на удара Чивиев се свлякъл на земята. Колега качил Чивиев на задната седалка в лек автомобил и потеглил към Центъра за спешна медицинска помощ в Сандански. Въпреки оказаната медицинска помощ Чивиев починал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай