И спешните медици подкрепят протестите

Пирогов не се разбра с шефа на касата

И спешните медици подкрепят протестите | StandartNews.com

София. И спешните медици подкрепят протестите на колегите си от болниците и поликлиниките. Заради орязаните бюджети на клиниките и талоните за специалист от здравната каса лекарите от цялата страна излизат на протест на 28 февруари.

"Лавината пациенти, която доболничното и болнично здравеопазване няма да има средства и възможности да обслужи, ще се стовари върху нас, поради липса на точни и узаконени правила за работата ни", казва председателят на асоциацията на спешните медици д-р Десислава Кателиева. Тш настоява здравната каса да преразгледа въвеждането на лимитирани бюджети за преглед при специалист и лечение в болница.

Междувременно се състоя среща в Пирогов с шефа на касата Пламен Цеков и здравния министър в оставка Десислава Атанасова. На нея обаче медиците не постигнаха никакъв напредък в преговорите по бюджета на спешната болница на България. Парите на клиниката са орязани с 6 милиона, а гаранции, че ще има средства за лечение на хората, нямаме, каза директорът на болницата доц. Стоян Миланов след срещата.

Недоволството си от новите бюджети заявиха публичбно и от частните клиники. От Националното сдружение на частните болници заявиха, че ще се включат в протеста в четвъртък, който организира лекарският съюз. На него медиците за пореден път ще поискат оставката на шефа на касата Пламен Цеков и на Надзорния й съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай