И Обединените патриоти внесоха жалба в ЦИК срещу ДОСТ

И Обединените патриоти внесоха жалба в ЦИК срещу ДОСТ | StandartNews.com

„Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО" внесоха жалба в Централната избирателна комисия срещу „Обединение ДОСТ". Острата реакция на патриотите е продиктувана от станал обществено достояние видеоклип на турски език, агитиращ да се гласува за ДОСТ.

Клипът е 6-минутен и възмути потребителите в социалните мрежи - той е изцяло на турски език, което е в разрез с българския закон. В него се вменява вина към България по отношение на българските мюсюлмани.
Съдържанието му противоречи на правилата за провеждане на предизборна агитация, тъй като насажда етническа и религиозна омраза. Използвани са кадри от събитията през 1989 г., като се цели възбуждане на страх у българите-мюсюлмани, че това може да се повтори и въпросната коалиция ще бъде техен защитник. Българската държава е обрисувана като враг, за разлика от турската, която се явява защитник и приемник, се казва в жалбата на „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО".

Ето и пъленият текст на документа 

До
ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ
гр. СОФИЯ,
пл. КНЯЗ АЛЕКАСНДЪР I №1

ЖАЛБА
от
Коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО"
чрез пълномощника Михаил Иванов Петров

Уважаеми, членове на ЦИК,
Сезирам Ви с настоящата жалба, тъй като получих сигнали от граждани за нарушения на предизборната кампания за избор на народни представители в Народното събрание на републиката. Разпространяват се видео материали на КП „Обединение ДОСТ", които нарушават правилата на чл. 181, ал. 2 и чл. 183, ал. 4 от Изборния кодекс (ИК).


Видно от материала, изпратен Ви по електронната поща, нарушени са императивните правила, отнасящи се до съдържанието му. Съгласно чл. 181, ал. 2 ИК, предизборната кампания се води единствено на български език. Единствената цел на клипа е провеждане на предизборна агитация на език, различен от българския. Той е само на турски език и не съответства на законовите изисквания на Изборния кодекс, по-специално на разпоредбата на чл. 181, ал. 2, която е нарушена.
Агитационният материал не отговаря и на разпоредбата на чл. 183, ал. 4 ИК, според която материалът не бива да накърнява добрите нрави. Съдържанието му противоречи на правилата за провеждане на предизборна агитация, тъй като насажда етническа и религиозна омраза. Използвани са кадри от събитията през 1989 г., като се цели възбуждане на страх у българите мюсюлмани, че това може да се повтори и въпросната коалиция ще бъде техен защитник. Българската държава е обрисувана като враг, за разлика от турската, която се явява защитник и приемник.


Цитираме част от текста на клипа: „Помниш ли, братко, онези дни? Какво ни сториха? Без да ни дадат капка вода, как ни изгониха от собствената ни държава? От роднините, приятелите и съседите, от земите ни и как ни отмъстиха, спомняйки си всичко това - гори ли те мъката отвътре? Онзи малък червен паспорт как бързо ни го дадоха в ръцете. Как ни накараха да скитаме по улиците, забрави ли, приятелю? Да, нас ни откъснаха от Кърджали, но Кърджали не се откъсна от нас. Откъснаха ни от Разград, Бургас, Шумен, но майките ни не успяха да ги откъснат от нас. Виж, пак сме по същите пътища, от чуждата земя излизаме и отиваме на нашата собствена. Преди 28 години хората, които вървяха с наведени глави по тези пътища, къде са сега? Виж как сега вървим с гордо изправена глава. Да, откраднаха ни мечтите, майките, всичко което имахме, но едно нещо не успяха да ни вземат - дружбата по между ни, и вървейки по този път още веднъж станахме единни на правилния път. Нашите младежи няма да преживеят онова, което преживяхме ние, ще бъдем едно цяло."
Внушението е, че трябва да се пътува до България за изборите и да се подкрепи ДОСТ (приятел на турски), защото това е своеобразен реванш за Възродителния процес. Подкрепата за ДОСТ е подкрепа за останалите в България турци, които държавата евентуално отново може да репресира. Клипът е дълъг повече от 6 минути и е качен в YouТube в канал изцяло на турски език и агитиращ само за КП „Обединение ДОСТ".


Материалът са разпространява на територията на цялата страна, извън нея, както и в социалните мрежи, поради което считам, че компетентна да се произнесе е Централната избирателна комисия.
Уважаеми членове на ЦИК,

Моля, да разгледате настоящата жалба и да предприемете действия срещу Коалиция от партии „Обединение ДОСТ".
Моля да постановите незабавно спиране на излъчването на клипа, тъй като той нарушава изискванията на чл. 181, ал. 2 и чл. 183, ал. 4 от Изборния кодекс. Освен нарушаването на предизборните правила, той насърчава към омраза, религиозно противопоставяне и реваншизъм.

Моля, представляващите Коалиция от партии „Обединение ДОСТ" да бъдат наказани за извършените нарушения на българското законодателство.
Прилагам като доказателство и агитационния материал, повод за жалбата.

20.03.2017 г. С уважение:
гр. София /Михаил Петров/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай