И ДПС е против мораториума за нови болници

И ДПС е против мораториума за нови болници | StandartNews.com

От ДПС се съгласиха с апела на соцлидера Корнелия Нинова за консенсус за промяна на здравния модел, но напомниха, че мораториумът върху лицензирането на нови болници настъпва Конституцията.

"Що се отнася до забрана за лицензиране на нови лечебни заведения, тук трябва да се справим с конституционния текст, че всеки един стопански субект в България има право на стопанска инициатива, припомни Адемов. И ограничаването на стопанската инициатива едва ли е решението на въпроса", коментира д-р Хасан Адемов.

Иначе според него пазарът е този, който трябва да регулира големия брой болници. "За пререгистрацията на болниците в лечебни заведения , каквото е предложението на БСП- сега те са регистрирани по търговския закон, защото голяма част от лечебните заведения извършват търговска дейност", коментира Адемов. И напомни, че за да се случи това, някой трябва да поеме натрупаните борчове на болниците.

"Самият факт , че лечебните заведения в България имат дългове, означава, че ако трябва да се регистрират по друг закон, трябва да минат през фалит, защото някой трябва да плати тези задължения. Имаше предложение в закона за бюджета на НЗОК тези пари да бъдат платени от държавата, но НС не прие тази идея", посочи той. Идеята на ДПС за демонополизация на Здравната каса е от много години и аз се радвам, че почти всички политически партии споделят тази теза, но, за съжаление, няма конкретни действия в тази посока, смята Адемов. Надпартийният консенсус е този, който трябва да реши въпросите и управляващите са тези, които да кажат как това може да се случи, каза докторът от ДПС.

В коментар на криминализирането на реекспорта на лекарствата д-р Адемов каза, че въпросът е чувствителен, понеже не е забранен в ЕС, но в същото време трябва строго да се контролира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай