Гробът на Деспот Слав начело на Чудесата

Гробът на Деспот Слав начело на Чудесата | StandartNews.com

Стартира надпреварата за топ 3, Панагюрище и Рогозен в люта битка за съкровище № 1

Гробът на деспот Алексий Слав, племенник на церете Асеневци - Петър, Асен и Калоян, излезе начело на тазгодишната класация "Чудесата на България". За откритието на проф. Виолета Нешева край манастира "Св. Богородица Пантанаса" в Мелник са гласували над 56% от участниците във вота. Мелнишката находка изненадващо задмина едно от най-големите открития у нас - гробницата на Севт III в Долината на тракийските царе. Третата позиция м категория "археологически открития" е на прочутите терми Акве Калиде в Бургас.

Първото място в "Атракции" пък с 83% твърдо държи шампионът още от старта на тазгодишното гласуване бургаският остров Света Анастасия. След него с 54% е уникалният манастир "Свети Кирик и Юлита", а третата позиция засега е на крепостта "Баба Вида".

Новата категория "Съкровища" предизвика небивал интерес още с отварянето на тазгодишната класация. Челното място принадлежи на доайена на древните ни скъпоценности Панагюрското съкровище, но в равностойна надпревара със среброто от Рогозен и най-старото злато от Варна.

Топ 10 на "Чудесата на България" стартира в понеделник. Вотът определи кои десет родни обекта от културно-историческото ни наследство да се включат във финалната надпревара. Челните тройки ще бъдат представени по традиция в телевизионно предаване, излъчвано пряко от Студио 1 на БНТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай