Гинеколог спечели титлата Ironman

Д-р Борислав Иванов от "Медлайн Централ Хоспитал" в Пловдив се справи с триатлона въпреки болките в краката

Гинеколог спечели титлата Ironman | StandartNews.com

Известният пловдивски акушер-гинеколог д-р Борислав Иванов от верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал" спечели престижния триатлон Ironman. Това е една от най-трудните еднодневни спортни надпревари и сред осемте най-изтощителни състезания в света. Дублира олимпийската дисциплина триатлон и включва плуване 2 километра в открити води, колоездене 91 километра и бягане 21 километра. Трите дисциплини се провеждат една след друга и според регламента трябва да бъдат преодолени в един ден за не повече от 8 часа. Всеки участник, който успее да финишира в рамките на определеното време, получава титлата „Железен човек" - Ironman.

Тази година състезанието се проведе в Пескара, Италия, а в надпреварата се включиха над 1000 суператлети от цял свят. Състезанието протекло според неговите очаквания, макар че не минало без сътресения. „Случи се нещо неочаквано и странно - загубих протеиновите барове и геловете, които ми бяха нужни за надпреварата по трасето с велосипеда. Получих и огромни болки на двата крака в последните 10 км от тичането.

Трябваше да пия и обезболяващи. Всичко друго беше перфектно

обобщава той впечатленията си.

Идеята за участие в триатлона дава неговият близък приятел Николай Пенев, избран за адвокат на 2017 г. в България. „Споделихме лудостта да тръгнем по пътя на това предизвикателство и след това изпитахме огромната радост от завършването му. Заедно с нас финишира и пилотът Енчо Дойков", разказва лекарят. Гинекологът се готви около месец и половина - тренира всеки ден в продължение на много часове. Категоричен е, че без подкрепата на скъпи за него хора - семейството, мениджъра на верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал" доц. д-р Невен Енчев, неговия колега - известния уролог д-р Димитър Матеев, от Николай Касабов, помощник-треньор на националния отбор по волейбол за жени, никога нямало да успее. Затова им е безкрайно благодарен.

За състезанието казва, че поражда феноменална, експлозивна атмосфера, инжектирана с огромна доза адреналин. Една колоритна смес от емоции, в която се редуват план на действие, механизми да забравиш болката, разпределяне на силите, създаване на бъдещи спомени, които ще бъдат разказвани на следващите поколения, надхвърляне на собствените способности.

Състезават се и хора с протези на крайниците

Участва баща със сина си инвалид, който финишира бутайки го с ръцете си в количка. Организацията на домакините е перфектна – взети са всички мерки за сигурност и безопасност – над главите на участниците постоянно летят хеликоптери, следват ги линейки, полицейски коли.

Д-р Иванов е роден в Битоля, Македония, дипломира се в Медицинския университет в Пловдив, където защитава специалност по акушерство и гинекология, а след това и докторската си дисертация на тема „Фетална медицина". Избира да работи в болница "Медлайн", защото с доц. д-р Невен Енчев и екипа имат сходни виждания за живота, медицината и здравеопазването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай