Фандъкова: Държавата ще отпусне парите за закупуване на къщата на Пейо Яворов

Фандъкова: Държавата ще отпусне парите за закупуване на къщата на Пейо Яворов | StandartNews.com

Получих пълна подкрепа държавата да отпусне нужните средства на Столична община, за да придобие къщата на Пейо Яворов, обяви пред репортери кметът на София, цитирана от Агенция Фокус.

„Споделих моята идея с министър-председателя и с министъра на културата. Получих пълна подкрепа държавата да отпусне нужните средства. Сега съм възложила на юристите и финансистите да проверят всички процедури, така че да бъде изцяло законосъобразно и максимално изгодно за държавата и общината. Идеята е общината да може да придобие тази знакова сграда за София със средства от държавата. Самата сграда има нужда от сериозна реконструкция, така че ще има нужда и от допълнителни инвестиции. Към момента правим всичко възможно час по-скоро да изчистим процедурните възможности и да можем да придобием тази сграда по законосъобразен начин", обясни Фандъкова.

Според нея Столична община ще се справи със срока за подаване на оферти за къщата, който изтича на 16 ноември. „Аз разчитам до утре вече да имаме всички варианти, да можем да ги обсъдим. Трябва да разгледаме и сметките", коментира столичният кмет. „Къщата е защитена. Тя е паметник на културата и никой нищо не може да прави там. За мен е важно там да има музей и тя да стане място за среща на поети и различни дебати. Ще направя всичко възможно това да се случи", заяви Фандъкова.

Тя коментира и ситуацията с делото за собствеността на парк „Врана". Дали ще бъде държавна или общинска собственост, той ще си остане публична собственост при всички решения на съда, каза Фандъкова и допълни, че Столичната община ще поиска от държавата паркът да бъде прехвърлен на Общината за управление, каквато е ситуацията с Борисовата градина, за да могат да продължат да се грижат за него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай