Джи Пи Груп няма да строи тунел Железница и трамвайно трасе в София

Джи Пи Груп няма да строи тунел Железница и трамвайно трасе в София | StandartNews.com

Процедурата за изграждането на тунел „Железница" ще бъде удължена. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. „За тунел „Железница" върви процедура и тя не е приключила. Има избран изпълнител и има обжалване в Комисията за защита на конкуренцията. След обявяването на отказа за сключване на договор на „Джи Пи Груп", се удължава процедурата за избор на изпълнител", каза регионалният министър.

Министър Аврамова допълни, че не очаква забавяне в строителството на тунела и той ще бъде завършен в законовите срокове. Регионалният министър каза, че отсечката от Кресна до Сандански на АМ „Струма" ще стане готова по-рано.

„Договорът е до юни месец 2019 г. Фирмата изпълнителя на този лот пое ангажимент да приключи по-рано. Имаше обжалване от хора, които са обезщетени - текат процедури за отчуждаване. До Нова година със сигурност смятам, че ще имат готовност да издадат обекта в цялостния му вид", заяви Аврамова.

Преди няколко дни премиерът Бойко Борисов възложи на Агенция „Пътна инфраструктура" да „извади" компанията от проектите с европейско финансиране заради проверката, която тече във връзка със злоупотреби с фондове. От компанията отговориха, че се отказват от строежа на тунела, който е едно от най-големите съоръжения.

Заедно с македонския си колега министъра на местното самоуправление Сухейл Фазлиу и областният управител Бисер Михайлов откриха обновената сграда на Областната администрация в Благоевград. Сградата е реновирана по Проект "Зелени сгради за общо зелено бъдеще" на стойност 400 хил. евро. Той се финансира по програмата ИНТЕРРЕГ България - Македония 2014- 2020. При изпълнението му Областна администрация - Благоевград си партнира с Центъра за развитие на Източен район за планиране, Република Македония. По проекта са изпълнени енергийно-ефективни мерки в сградата на областната управа, както и по тази на община Кочани, Република Македония.

„Джи Пи Груп" се отказва от ремонта на трасето на трамвай №5

Това стана ясно от думите на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова пред репортери. „Имам информация от днес, че компанията се оттегля от спечеления конкурс за реконструкция на трамвайните релси на трамвай №5, което е по бул. „Цар Борис III" и ул. „Алабин" и предстои да се реализира следващата година. Конкурсът не е още окончателно завършен, няма сключен договор и предстои да бъде класирана най-вероятно фирмата, която е класирана на второ място", обясни Фандъкова. „Ние ще продължим да изпълняваме обектите от нашата програма, просто ще бъде друг изпълнителят", уточни кметът на столицата.

Фандъкова добави, че се предвижда реконструкцията на трамвайната линия да започне през пролетта на следващата година. „Това е много тежък проект - тази трамвайна линия не е реконструирана от десетилетия. Закупуваме и нови трамваи, както направихме с реконструкцията на линията на трамвай №7", каза още тя.

По думите ѝ изпълнението на проекта на фирмата за реконструкцията на Зона 2 - ул. „Граф Игнатиев" ще продължи да се изпълнява, за да не остане улицата разкопана по средата. „Увеличихме максимално контролът, така че той е и ще бъде изключително строг. При всяко неизпълнение знаете и огромните санкции, които сме заложили в договора. Моята задача е обектът да приключи с добро качество така, както се изисква по договор. В противен случай фирмата ще претърпи много сериозно санкциониране", каза още Йорданка Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай