10:50 ч.

12.07.18

1 мин.

0

0

0

ДИСКУСИЯТА НА СТАНДАРТ: Велев: Делът на индустрията в БВП у нас е с 5% повече от средния за ЕС

от Стандарт |

ДИСКУСИЯТА НА СТАНДАРТ: Велев: Делът на индустрията в БВП у нас е с 5% повече от средния за ЕС

"България е индустриална страна, като по данни на Евростат делът в БВП на  индустрията у нас е с 5% повече от средния за европейските страни. За България той е 24,4% при 19.4% за ЕС. Това заяви Васил Велев, председател  на АИКБ, по време дискусията "Да! На българското автомобилостроене", организирана от вестник "Стандарт" в партньорство с Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Аутомотив клъстер България.  


"Освен, че страната ни е индустриална, тя е и експортно ориентирана. За миналата година износът е над 92 млрд лв. Мехатрониката е освен фактор за износа, като нейният дял е 24%, или близо 13 млрд. лв.", обясни Велев и продължи: "Заетите в индустрията са 143 хиляди, което е 6% от всички заети у нас. Мехатрониката е секторът с най-голям ръст в последните 10 години".


Според Велев, автоиндустията е моторът на този сектор. Мехаторниката е секторът, който пълни бюджета.


"Това не е производстовото на метали, с което страната ни е богата, не е туризмът, за който имаме природни дадености, не е и селскотото стопанство, за което имаме субсидии, не е и ИТ секторът, който е на върха на модната вълна.  В мехатрониката  резултатите са благодарение на хората, а не от природни дадености или политики", подчерта Велев.  


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент