ДИСКУСИЯТА НА СТАНДАРТ: Дамянова: Бизнесът влиза в университетите

ДИСКУСИЯТА НА СТАНДАРТ: Дамянова: Бизнесът влиза в университетите | StandartNews.com

Бизнесът влиза във висшето образвозание. Председателят на образователната комисия в парламента и нейни колеги внесоха миналия петък промени в закона за висшето образование, които да гарантират участие на бизнеса в образователния процес. Това съобщи самата Милена Данямона по време на дискусията "Да! На българското автомобилостроене", организирана от вестник "Стандарт" в партньорство с Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Аутомотив клъстер България. 

"Фирмите ще могат да участват в създаването на учебни програми, в изитните комисии, а техни представители ще мотат да преподават и в университетите. Те ще мотат да се включат и в постояните комисии, които на практика акредитират новите специалности. Промените ще бъдат разгледани на комисия още следващата седмица и ще влязат в пленарна зала до края на юли", каза Милена Дамяноава.

Според нея това ще позволи на компаниите да развият и собствени стажантски програми.

Според спатистиката над 130 компании операрат в България в областта на автоиндустрията. 

"Каквито и промени да направим обаче, ако университетите и бизнесът не работят заедно, нещата няма да случат така както си ги представяме", зяви Дамянова. 

И допълни, че приетият вчера на Министрески съвет Закон за професионално образование, вероятно ще бъде разгледан в комисия през последната седмиза на юли, за да могат през август депутатите да работят по корекциите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай