07:40 ч.

10.06.17

3 мин.

0

0

0

Държавният архив пуска в интернет древни еврейски книги

от Антония Кюмюрджиева |

Държавният архив пуска в интернет древни еврейски книги

Колекцията е кандидат за класификацията на ЮНЕСКО "Паметта на света"


Търсачка в интернет насочва към староеврейски печатни книги в периода 15-19 в, съхранявани в Централния държавен архив. Това съобщи за "Стандарт" доц. Михаил Груев - председател на Държавната агенция "Архиви", във връзка с Международния ден на архивите, който тази година се провежда под мотото: „Архиви, гражданство и интеркултурализъм".


"Тези книги са издавани в еврейски печатарски центрове в Османската империя- Солун, Константинопол и Измир. И всъщност това е половината от една голяма колекция от около 11000 еврейски старопечатни книги,която се съхранява при нас, а до края на годината ще пуснем и останалите. В самите книги при научно-техническата им обработка, се откриха и много ръкописи, приписки в текстове", уточни доц Груев. При обработката на книгите и ръкописите архивистите са установили контакти с Тел Авив. Те се надяват да получат съдействие от Националната библиотека на Израел за разчитането на ръкописни текстове.


Доц. д-р Груев уточни, че от ДА "Архиви" правят това, което зависи от тях, за да покажат какво съдържа колекцията, кое е ценното. „По-този начин искаме да привлечем интереса на световни изследователи", допълни доц. д-р Груев. С тази колекция България кандидатства в класификацията за движимо културно наследство на ЮНЕСКО "Паметта на света".


За Международния ден на архивите традиционно се организират различни прояви, за да се изтъкне ролята на архивите и да се насочи вниманието към важността на професията. За читател на годината е номинирана проф.д-р Мария Николова, преподавател в Нов български университет, която 150 дни в годината има посещение в архивите. Според нея ДАА е най добре работещата институция в България.


За "дарител на годината" бе отличен фотографът от Чепеларе Борис Савов, племенник на големия родопски фотограф Крум Савов. Дарението, регистрирано в Регионалния държавен архив в Смолян, е колекция от фотоматериали на потомствени фотографи, които обогатяват представите за бита и поминъка на селищата от Средните Родопи, Смолянски окръг, плюс исторически събития от началото на 20 в. Значимостта на това дарение се прояви още през 2016 г. Направена бе изложба в Министерство на културата, издаден бе и каталог. След изложбата в Министерството такава се направи и в Смолян, изложбите продължиха и през тази година.


В категорията "Приятели на архивите" пък станаха уикипедиантското общество в България. Това са млади доброволци, които инвестирайки собствено време и ресурс, качват архивни материали в Уикипедия. И благодарение на това материали, свързани с българската история и национална култура, могат да бъдат достъпни във всички точки на света. За автор и издател за 2016 г. беше удостоен президентът на информационна агенция „Фокус" Красимир Узунов затова, че през продължителната си работа е проучил документални свидетелства от Първата световна война.


От вчера до 9 юли в залата на Централния държавен архив е подредена документалната изложба "Съюзени. Бавария и България по време на Първата световна война", организирана заедно с Баварския главен държавен архив. По време на изложбата, за първи път бе излъчен заснетият на фронта през 1916 г. ням уникален филм „Победният поход на Макензен през Добруджа", пресъздаващ бойните действия по един въздействащ и вълнуващ начин.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент