БСП внесе в парламента вота на недоверие към кабинета за здравеопазването

БСП внесе в парламента вота на недоверие към кабинета за здравеопазването | StandartNews.com

БСП внесе вота на недоверие към кабинета за провал в политиката на здравеопазването. "Внесохме мотивите за вота, всички сме се подписали", заяви пред репортери председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова. "С този вот искаме оставката на правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" за това, че не искат и не могат да се справят с катастрофалното състояние в сектор "Здравеопазване", посочи тя.

Според парламентарния правилник разискванията по проекта за решение за гласуване на вот на недоверие започват не по-рано от три дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението. Гласуването на проекта за решение се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията.

Това е третият вот на недоверие към кабинета "Борисов 3". Първите два бяха по темите "Корупция" и "Сигурност".

Сред мотивите за вота за здравеопазването Корнелия Нинова посочи, че стотици хиляди български граждани не могат да се лекуват, или защото нямат достъп до лекар и болница, или защото нямат пари да си доплатят лечението. Тя отбеляза, че изрядни платци на здравни осигуровки трябва да доплащат, което е противоконституционно. Най-неизрядният платец в държавата на здравни осигуровки е правителството, заяви Нинова и добави, че то не изпълнява задължението си да плаща за деца, пенсионери и администрация. По думите й вместо държавата да стане изряден платец на здравни вноски, управляващите искат да натоварят допълнително работещите българи със задължителна здравна застраховка от 12 лева.

"Нашите политически опоненти през цялото време внушават, че това е вот за намерения, което не е вярно. Вот се внася за провал в политика, т.е. за настоящото състояние на здравеопазването и за политиката, която това правителство провежда вече две години", заяви Нинова.

Лидерът на БСП посочи също, че лекарствата се изнасят от България, лекарите и медицинските сестри напускат страната и въпросът с кадрите е катастрофален.

Нинова обърна внимание, че все още не са върнати онези милиард и половина лева, които кабинетът "Борисов 1" взе от Здравната каса, от всички здравни вноски на хората и ги прехвърли в общия бюджет, въпреки решението на Конституционния съд, че това е противоконституционно.

Даваме си сметка, че със 79 гласа от 240 няма как при гласуването да падне кабинетът, коментира лидерът на БСП, но важното от този вот било да се види, че има алтернатива.

"Алтернатива винаги има и в мотивите ние сме я представили, подкрепена със становища на пациентски организации, лекари, общински болници", заяви тя. "Надявам се дебатът да бъде за това, а не да се елементаризира до ниво да се обвинява наш колега, абсолютно невярно, за вини, които не носи", посочи Нинова и уточни, че говори за проф. Георги Михайлов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай