БСП: Независимостта на България е резултат от задружни усилия и консолидация

БСП: Независимостта на България е резултат от задружни усилия и консолидация | StandartNews.com

Независимостта на България е резултат от задружни усилия и национална консолидация, заявиха от ПГ на "БСП за България" в декларация по повод на 110-ата годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България на 22 септември 1908 г.

Това събитие има своето самостоятелно значение в троицата от събития, утвърждаващи българската държавност, наред с Освобождението и Съединението, отбелязаха от БСП. Независимостта слага финалната точка на националноосвободителните войни на българския народ против петвековното османско робство и прекъсва всички обвързаности и условия, поставени от Великите сили в несправедливия за българите Берлински договор, каза Валери Жаблянов, който прочете декларацията на левицата.

Той отбеляза, че обявяването на независимостта несъмнено има преди всичко външнополитическо значение, като с него се преодоляват наложените ограничения за сключване на военни и политически договори от новата държава, освен това дипломатическите представители на България се ползват с най-ниския статус в тогавашната дипломатическа йерархия. По думите му политическият елит е действал изключително точно и премерено, познавайки зависимостите и отношенията на тогавашната европейска дипломация.

Жаблянов посочи, че независимостта не е акт, който е самостоятелно действие на българската корона, а резултат от последователното, целеустремено 30-годишно развитие на българската държава след Освобождението. Този акт от 1908 г. показва, че независимостта на една държава, на едно общество, на една нация е плод на задружни усилия, на национална консолидация, на вътрешно единение, на преодоляване на чувството за историческа несправедливост и възход към просперитета и утвърждаването на нацията в нейните исторически граници, заяви Валери Жаблянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай