БСП иска намаление на ДДС на детски стоки и храни

БСП иска намаление на ДДС на детски стоки и храни | StandartNews.com

БСП официално внесе в деловодството на Народното събрание промени в Закона за данъка върху добавената стойност, който предвиждат намаляване от 20% на 5% за бебешки храни, памперси и пособия за отглеждане на деца, както и социални услуги за възрастни хора, предаде БГНЕС.

Това стана ясно след изказване на председателят на партията Михаил Миков на брифинг в кулоарите на парламента.

БСП внесе в деловодството на Народното събрание промени в Закона за данъка върху добавената стойност, които са свързани с намаляване на ставката от 20% на 5% за бебешки храни, памперси и пособия за отглеждане на деца, както и със социални услуги за възрастни хора.

Това съобщи председателят на партията Михаил Миков на брифинг в кулоарите на парламента, предаде репортер на БГНЕС.

"Този законопроект е изключително необходим, когато раждаемостта рязко пада като последица от икономическото развитие в страната и от свитото потребление и ниските доходи", каза Миков.

БСП са внесли в деловодството и финансова обосновка, която показва, че става въпрос за около 56 млн. лева ефект, като според Миков голяма част от тези средства ще се върне в бюджета поради повишеното потребление.

В момента приходът от ДДС върху детски пелени е в рамките на 22,3 млн. лева, а след намалението на ставката на 5% приходите ще бъдат 5,56 млн. Приходът от ДДС върху детските храни при 20% ДДС е 42,8 млн. лева, а след намалението той ще бъде 10,7 млн. Ефектът е пренебрежимо малък за бюджета, но актът е крайно необходим като сигнал и знак към хората, които в тези трудни времена отглеждат деца, каза Миков.

"Използваме практиката на страните от Европейският съюз. По-голямата част от тях имат диференцирани ставки на ДДС, с преференции за новородени, деца, за образование и хората в неравностойно положение", каза Румен Гечев. БСП следва тази практика на ЕС и прави важна стъпка за диференциация на ДДС, което да стимулира семейства и да ги улеснява при отглеждането на деца.

"Най-важният проблем за България е острият демографски проблем. По този начин ще стимулираме раждаемостта", подчерта Гечев. Той категорично заяви, че всички развити страни в света подчиняват фискалната си политика на дългосрочни цели, като според него раждането на повече деца означава производство на повече БВП и по-голямо потребление.

Според Миков децата и родителите заслужават тази промяна и се надява на подкрепа от целия парламент.

"Вярвам, че законопроектът ще бъде приет до края на 2015 година, за да се прилага от 2016 година. Смятам, че няма никакви основания този законопроект да бъде отхвърлен", каза Миков. До момента обаче не са водени разговори с никоя друга парламентарна група, призна лидерът на БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай