Бойко Борисов участва в откриването на 12-ата среща на върха Азия - Европа

Бойко Борисов участва в откриването на 12-ата среща на върха Азия - Европа | StandartNews.com

Министър-председателят Бойко Борисов участва в официалното откриване на 12-ата среща на върха Азия - Европа (АСЕМ), която тази година се домакинства от Европейския съюз в Брюксел. Във форума участват и държавни и правителствени ръководители на 51 държави от Европа и Азия и представители на европейските институции.

Снощи форумът АСЕМ бе открит от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, Европейския съюз се представлява и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В центъра на обсъжданията е темата „Европа и Азия: глобални партньори за справяне с глобалните предизвикателства".

Усилията на лидерите са насочени към засилване на диалога и сътрудничеството между двата континента в множество области, сред които: търговията и инвестициите, свързаността, устойчивото развитие, изменението на климата, предизвикателствата в областта на сигурността - борбата с тероризма, незаконната миграция и киберсигурността.

По време на утрешната работна сесия на АСЕМ българският министър-председател Бойко Борисов ще изнесе реч, с която ще представи усилията на България за европейската перспектива на Западните Балкани и свързаността в региона.

По-късно Срещата на върха на АСЕМ ще бъде последвана от Среща на върха между ЕС и Корея и Среща на лидерите от ЕС и АСЕАН.

АСЕМ е форум за диалог и сътрудничество между Азия и Европа, създаден през 1996 г. в Банкок. Обединявайки понастоящем 58% от световното население и 60% от световната търговия, АСЕМ представлява важна платформа за диалог и сътрудничество между Европа и Азия по три стълба - политически, икономически, социално-културен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай