Борисов: Приписват ни чужди безобразия /ВИДЕО/

Трябва да имаме ефективен орган за борба с корупцията, който да е с по-широк обхват, смята премиерът

Борисов: Приписват ни чужди безобразия /ВИДЕО/ | StandartNews.com

ВИДЕО ТУК

"Не трябва на разни места да се случват безобразия, а после да се приписват на нас, затова този орган трябва да има и широк обхват". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на 9-я Зимен университет на Младежи ГЕРБ, който се провежда в град Сандански. В началото на форума бе отдадена почит с минута мълчания на покойния бизнесмен Стефан Шарлопов.

Според него това е една от причините да се създаде ефективен орган за борба с корупцията.

"Винаги сме подкрепяли нашите съседи от Гърция, но не пропуснах случая да им припомня и някои важни неща. Преди години Гърция и Италия приеха проекта "Посейдон", който заобиколи България, но сега ги питах колко коректни бяха тогава", категоричен бе Борисов.

"Неформалните срещи на лидерите от ЕС са като контролните футболни срещи. Ако си слаб, никой не те кани", каза още Борисов пред младежите по повод визитата си в Брюксел през миналите дни.

"Ние можем да помогнем на Скопие и Атина за решаване на спора за Македония, но само ако ни помолят. Всички в ЕС оцениха това, което направихме с македонския премиер Зоран Заев", посочи още Борисов за споразумението за добро съседство, подписано през август 2017 г.

"Всички колеги и за тях учудващо, и за нас учудващо, казват, българското председателство на върви добре. Опозицията няма реално за какво да се хване. Ние сме управлявали и в по-лоши времена. Тогава безработицата беше 12-13%. Сега работодателите търсят работници. Ние помагаме на бизнеса да намери работници. Икономиката върви добре. Опозицията търси скандал, за да го раздуе през медиите", посочи още Борисов.

"На опозицията им криво, че имаме успешно председателство. За пръв път от години на първи юли (тогава свършва председателството на ЕС) ще посрещаме Джулай морнинг на морето. Може би и нас щеше да ни е яд, ако бяхме опозиция", предположи лидерът на ГЕРБ.

Премиерът допълни, че е изключително важно да се следи какво се случва на Балканите и със съседите ни, както и с тези на Европейския съюз, тъй като на много места има точки на напрежение. „Как ще изглежда България зависи от това колко спокоен ще изглежда света – дали ще има мир и спокойствие, и дали интересите на всички страни в Европейския съюз ще бъдат защитени, но няма как да защитим интересите на ЕС на Балканите, ако не защитим добрите отношения с Турция и Русия", отбеляза Борисов.

Той подчерта, че без добри отношения с всички, които имат интереси, свързани с Балканите не може да се каже какво ще се случи. „Убеден съм, че диалогът с Русия и Турция, и нормализирането на отношенията с тях е най-доброто нещо за региона. Ако тогава, с тези условия нещата ни се случват, то аз съм огромен оптимист за България", добави премиерът. Като пример за стратегическото място на страната ни в Европа,

Борисов каза, че от Истанбул през София и Белград минава Коридор № 10, който после отива към Европа. „Целият е готов на около 90%. Остава ни още малко. Другият важен коридор е София-Скопие и завършва в Тирана, а именно коридор №8. №4 пък ще е важен за нашите приятели във Видин, защото от Сандански ще мине пред Видин и отива в Будапеща".

Премиерът коментира още, че дълги години опозицията е казвала, че „асфалт не се яде", но сега вече самите хора са осъзнали колко е важно да има добре развита инфраструктура, затова искат да се строят магистрали. „Нарочно още не се срещам с хората от Видин, че сами да се убедят, че им трябват пътища. Щом искат – ще го получат", посочи лидерът на ГЕРБ, които поясни, че именно неговите правителства са направили обходите на Враца и Монтана и Дунав мост 2.

Борисов коментира и приемането ни в Шенген.

"За Шенген аз съм убеден, че по въздух и вода няма никакъв риск веднага да ни приемат. За сухопътната граница – егоистично им е отношението към нас. Ако не се обърка нещо в България и така вървят нещата до края на годината ще влезем в чакалнята. Такова ми е усещането", отбеляза Борисов. Те се плашат, ако утре не се проведе срещата във Варна, счупим отношенията с Турция на всякакво ниво. Защото във Варна единствената цел, която аз съм си поставил за тази среща е споразумението за мигрантите. Иначе не огради, не стени, нищо не може да спре стотици милиони мигранти", отбеляза премиерът.

„Иначе всички казват, че сме готови за Шенген, по-скоро на тях им е неудобно ,че хем се изпълнили всички критерии, а трябва да измислят нещо да не ни приемат. Истинската причина е такава – ако и България е шенгенска държава, влизайки в България и Гърция до Холандия и германия няма къде да се запре вълната. Нашето положение е такова, че ще понесем от цунамито най-голямо поражение. Затова аз отстъпвам много пъти, опитвам се да градя мира, защото той е жизнено важен", допълни още Борисов.

„Когато говорим за релокация, винаги се представя вариантът, че от Австрия и от Германия ще ни връщат мигранти. За съжаление малко се чете. Релокацията аз я разглеждам в обратна посока - ако утре дойдат 200 или 300 хиляди мигранти в България, те тук ли трябва да останат или трябва да бъдат релокирани в Европа? Сиреч, когато кажеш релокация, трябва да си я представиш и в двете посоки. В единия случай казват трябва да вземете 1000, те трима дойдоха и тримата избягаха обратно. Или, ако имаме 1 или половин милион влезли през България, да останат в България или да бъдат релокирани?", коментира още министър-председателят. „От както ние провеждаме нашата политика нулев е натискът на границата", допълни още той.

„България до момента сме се доказали, че е една стабилна, просперираща, европейска нормална държава, искаща да има мир със съседите си. Моята теза винаги е била ,че когато има бизнес, когато интересите на бизнеса на нашите съседи Турция и Русия, в случая газопроводи, петролопроводи, не случайно стокообменът ни е нараснал и с Русия, и с Турция с по 15-20 и на горе процента, тогава всеки иска да е спокоен и да няма война. Така че ние в тази посока дипломатично, внимателно ще продължаваме да настояваме за мирни отношения, На балканите това е жизнено важно", посочи още Борисов. „Дори да бяхме в опозиция, щях да се радвам, ако българският премиер го канят на тези срещи. Това не е даденост, не е лека работа", добави той.
Ливия НИНОВА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай